Fidesz: A gyöngyöspatai iskolaperben a jog nem találkozott az igazsággal

2020.06.05. 13:52

A gyöngyöspatai iskolaperben született bírósági ítéletekben a jog nem találkozott az igazsággal - jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott pénteki sajtótájékoztatóján.

A térség fideszes képviselője úgy fogalmazott, az igazsággal nem lehet vitába szállni, de a jogon lehet és kell is változtatni, ha az szembe megy az igazsággal. Az, ami Gyöngyöspatán megtörtént, nem történhet meg a jövőben az ország más vidékein  - indokolta meg Horváth László, miért nyújtott be a helyzet tisztázásával kapcsolatos törvényjavaslatot. A politikus leszögezte, hogy innentől kezdve

  • nem történhet meg, hogy Soros-szervezetek szegregáció ürügyén, cigány embereket felhasználva, pénzszerző akciókat indítanak, felrúgják a társadalmi békét és településeket sodornak a csőd szélére;
  • nem részesülhetnek pénzjutalomban azok, akik több száz vagy akár több ezer órát hiányoztak az iskolából;
  • nem részesülhetnek pénzjutalomban azok, akik erőszakosan félelemben tartották és bántalmazták a környezetükben élőket.
A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános IskolaForrás: MTI/Komka Péter

A politikus elmondta, csütörtökön törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben azt kezdeményezte, hogy a jövőben a hasonló iskolai perekben a bíróság ne ítélhessen meg pénzbeni kártérítést. "Ha valakit az oktatásban ért hátrány, akkor ezt a hátrányt oktatással és képzéssel kell orvosolni" - mondta Horváth László, hozzátéve, a jognak találkoznia kell az igazsággal.

"A jog nem találkozott az igazsággal"

A kormánypártok indoklása szerint a törvényjavaslat benyújtására azért volt szükség, mert a bíróság több zűrös múltú személynek ítélt kártérítést. Horváth László arról számolt be, hogy egy erőszakos bűncselekményeket elkövető apa a rossz tartási körülményekre hivatkozva milliókra perelte az államot, a fia pedig a szegregált oktatás indokával négymillió forintra tartott igényt. Ennek több mint a felét meg is ítélte neki a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK