Horváth László: Az iskolaőrség célja az elrettentés

2020.06.05. 09:29

Az iskolaőrség célja az elrettentés, visszatartás az iskolai erőszak elkövetésétől, de az iskolaőr szükség esetén kényszerítő intézkedést is foganatosíthat - közölte Horváth László miniszterelnöki megbízott pénteken az M1 aktuális csatornán.

A fideszes országgyűlési képviselő leszögezte, a legalapvetőbb iskolai követelmény, hogy tanárt megfenyegetni, bántalmazni, megalázni, megfélemlíteni szigorúan tilos. "Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania származástól és szociális helyzettől függetlenül. Abban az iskolában, ahol erőszak van, sem tanítani, sem tanulni nem lehet" - tette hozzá. Szerinte az iskolai erőszak gyökere az elkövető családjában, közvetlen környezetében van, ezért a szülő felelőssége, hogyan viselkedik a gyerek az iskolában. "Ha viszont a családnak nem szándéka, hogy gyerekének értékként mutassa be az iskolába járást, nem lehet előrébb jutni a probléma tekintetében" - vélekedett.

Mint ismert, a múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az elmúlt időszakban megszaporodó iskolai rendbontások miatt a kormány bevezeti az iskolaőrség intézményét. Nagycikkben szedtük össze, hogy pontosan mit is kell tudni a változtatásról: így a volt rendőrök soraiból kikerülő iskolaőrök részei lesznek a tantestületnek, bizonyos esetekben Intézkedési jogosultságuk lesz. 

Az iskolaőrség felállítására azért volt szükség a kormány indoklása szerint, mert az elmúlt időszakban látványosan megnőtt az erőszakos esetek száma az ország egyes iskoláiban.

Horváth László, miniszterelnöki megbízottForrás: Facebook

Horváth László a gyöngyöspatai iskolaüggyel kapcsolatban azt mondta, hogy csütörtökön törvényjavaslatot nyújtott be, miszerint a jövőben a hasonló perekben, ha valakit oktatásban ér hátrány, pénzbeli kártérítés helyett oktatásban és képzésben kell a kártérítést intézni.

"Nem fordulhat elő még egyszer, hogy szegregációra hivatkozva Soros-szervezetek cigány családokat eszközül felhasználva pénzszerzési akciókat indítsanak, felrúgják a társadalmi békét, és olyan modellt díjazzanak, ahol az is kap milliókat, aki nem járt iskolába, és aki erőszakos volt" - fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK