Szijjártó Péter: Négy együttműködési megállapodást írnak alá Minszkben

2020.06.05. 14:30

Négy együttműködési megállapodást, köztük a két ország közötti nukleáris együttműködésről szóló megállapodást ír alá a magyar és fehérorosz fél Orbán Viktor miniszterelnök pénteki minszki látogatása alkalmával - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának nyilatkozva.

A nap folyamán először aláírják a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást,  amely a tárcavezető tájékoztatása szerint segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során.

Aláírnak egy megállapodást a két exportügynökség között, amellyel még szélesebbre nyílnak a kereskedelem lehetőségei a két ország között.  Szijjártó Péter szerint ez jól ki fogja egészíteni majd azt a 40 millió eurós hitelkeretet, amelyet az Eximbank nyit meg.

Nukleáris megállapodás

A miniszterelnöki látogatás alkalmával írják alá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást is. 

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét ország kiemelt helyet biztosít a nukleáris energia számára saját energiaellátásában. Egy, két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks-2 is épül, azonban a fehéroroszok időben előrébb tartanak, jóval korábban kezdték a beruházást, és az idén szeptembertől már áramot fog termelni az újonnan épült atomerőmű.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter találkozója Minszkben, a Függetlenségi palotában 2020. június 5-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára - akik a Paks-2 erőműben fognak majd dolgozni - óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőművet látnak működés közben, és ott tudnak gyakorlati tapasztalatokat szerezni  - tette hozzá.

Ezért ma aláírjuk azt a megállapodást, amelynek értelmében magyar nukleáris mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belorusz erőműben tapasztalatot szerezni. Emellett pedig magyar és belorusz, nukleáris energiával foglalkozó vállalatok közös vállalkozásait hozzuk létre annak érdekében, hogy a Paks-2. fejlesztésében az itt felgyűlt tapasztalatot minél jobban használni tudjuk"  - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Minszkben aláírnak egy arról szóló megállapodást is, amelynek értelmében a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni. Hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködési programról van szó, amelynek értelmében az ottani baromfitenyésztés és -feldolgozás modernizációjának alapját magyar technológia fogja képezni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.