Tarlós István volt főpolgármester szerint érthetetlen, miért nem írták ki eddig a Lánchíd felújítására a kivitelezési tendert.

A miniszterelnöki megbízott erről pénteken a TV2 Mokka című műsorában beszélt.

Tarlós nem érti, miért nem újítják fel a Lánchidat

Elmondta, a még a vezetése idején megrendelt, a múlt októberi önkormányzati választások után elkészült szakvélemény alapján feltárt szerkezeti hibák miatt hat hónapon belül meg kell kezdeni a Lánchíd felújítását. 

"Ezt november végén, december elején egyértelműen leírta a szakvélemény" - szögezte le Tarlós István. Arra a felvetésre, hogy a Lánchíd életveszélyes lehet, a politikus úgy reagált, hogy "abban az értelemben életveszélyes", hogy egy önsúlyától képződött kátyúba egy autó tengelyig belesüllyed és a mögötte közlekedő belerohan, vagy egy gyalogos a járdán combig becsúszhat a betonvasak közé.  Azt is megjegyezte, olyan súlyos baleset, hogy egy autó vagy egy gyalogos beeshessen a Dunába, egyelőre nem várható.

Tarlós István Budapest volt főpolgármestere szerint életveszélyes állapotban van a LánchídForrás: MTI/Kallos Bea

Tarlós István a fő kérdésnek azt nevezte, hogy az utóbbi fél évben miért nem történt semmi az ügyben. Úgy fogalmazott, nem tudja, hogy a forrásokkal kinek mi az elképzelése, "de az biztos, hogy azt a (felújításra szánt) 23,7 milliárd forintot ott hagytuk", amiben a többi között benne van a kormányhatározatban rögzített hatmilliárd forint. "Ha csak a Lánchíd felújításáról beszélünk, akkor a forrás elegendő és rendelkezésre áll" - mutatott rá Tarlós István. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra is, hogy korábban nem a Lánchíd felújítására tartotta kevésnek a rendelkezésre álló a forrást, hanem a híddal "műszaki egységet alkotó" Váralagút, Clark Ádám tér, a pesti hídfő villamosalagútja és a Széchenyi tér együttes megújítására.