Több tagját is elfogták egy unokázós csaló bandának - videó

2020.06.06. 14:01

Négy embert elfogtak a budapesti rendőrök amiatt, mert a gyanú szerint idős emberektől csaltak ki pénzt unokázós módszerrel. Az a férfi, aki a csalások elkövetéséhez futárokat szervezett, tegnap feladta magát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság unokázós bűncselekmények felderítésére alakult nyomozócsoportja június 2-án este közös akciót hajtott végre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály nyomozóival, mert megtudták, hogy egy unokázós bűncselekményekre szakosodott csoport tagjai Kistarcsán készülnek átverni egy idős embert. A nyomozók 21 óra 50 perckor egy kistarcsai parkolóban megállítottak egy autót, melynek utasainál

több mint 1 millió forintot és ékszereket találtak;

a rendőrök L. Cintiát és két társát, B. Attilát és B. Jánost elfogták.

A nyomozók kiderítették, hogy az autóban talált pénzt és ékszereket nem sokkal korábban csalták ki egy idős nőtől a már bevált unokázós módszerrel; a kistarcsai asszonyt kora este egy angliai telefonszámról hívta fel egy ismeretlen férfi, és az unokájának adta ki magát. Azt mondta, hogy balesete volt, összetört egy drága autót, és a kárt a helyszínen kell rendeznie. Az álunoka azt kérte az asszonytól, hogy szedjen össze minél több pénzt és ékszereket, majd adja oda annak a nőnek, akit érte küld. A nyugdíjas összeszedte a megtakarított 1 millió forintját és ékszereit, majdegy szatyorba tette, és lakása előtt átadta a csomagért érkező futárnak.

A nyomozás során megállapították, hogy a kistarcsai bűncselekménynél a futár szerepét betöltő L. Cintia egy Budapesten elkövetett csalással is gyanúsítható. A csalók az unokázós történettel egy idős kőbányait is átvertek két egymást követő napon, és a kicsalt pénzt és ékszereket a sértettől május 18-án és május 19-én is L. Cintia vette át.

Egy nappal később a nyomozók a kistarcsai csalás helyszínének közelében elfogott L. Cintiát, B. Attilát és B. Jánost a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságára vitték, aholcsalás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. Őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A nyomozók az eljárás során azonosították azt a férfit is, aki a gyanú szerint a csalások elkövetéséhez a futárt beszervezte; a 18 éves M. Gábor László – miután látta, hogy keresik a rendőrök – június 5-én 18 órakor feladta magát a X. kerületi Rendőrkapitányságon, ahol a rendőrök őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Ugyanebből az elkövetői körből azonosítottak a rendőrök egy tarnaörsi férfit, aki június 4-én egy idős pomázi nő lakásához ment, hogy átvegyen tőle fél millió forintot.

Az idős asszony azt mondta a nyomozónak, hogy egy férfi az unokájának adta ki magát, és azt állította, hogy egy biciklis miatt nekiütközött az előtte álló autónak, ami összetört, és ha megtéríti a kárt, akkor nem jelentik fel a rendőrségen. A 83 éves asszony összeszedett fél millió forintot, amit egy férfinak adott át, akiről azt hitte, hogy unokája küldte hozzá a pénzért.

Forrás: Police.hu

A férfi átvette a borítékot, beült az autójába, és éppen indulni akart, amikor a rendőrök lecsaptak rá.

Amikor átkutatták a ruháját, a zsebéből előkerült az 500 000 forint.

A nyomozók a férfit a X. kerületi Rendőrkapitányságra vitték, ahol őrizetbe vették, és csalás gyanúja miatt hallgatták ki; a tarnaörsi férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, és az is kiderült, hogy őt is M. Gábor László szervezte be. A rendőrök előterjesztést tettek a tarnaörsi férfi letartóztatásának indítványozására.

A BRFK nyomozói a kistarcsai csalás sértettjének és a pomázi asszonynak is visszaadták a pénzét és ékszerekeit.