Szilágyi István özvegye elárulta a Ripostnak, hogy a május elején brutális kegyetlenséggel meggyilkolt színésznek volt egy telke a Szigetmonostor és Dunakeszi között található szigeten. Itt csak egy „elit klub" tagjai bérelhettek földet, tehát akinek ilyen telke volt, az gazdagnak számított. Ha épült volna egy kerti WC Szilágyi István szigeten lévő "birtokán", az asszonynak ma nem lennének filléres gondjai.

A Szürkő-szigetről van szó, amelyen egykor a szovjetek tank-összeszerelő üzeme állt. 1956-ban megszerzte magának, vagyis megvásárolta tőlük egy szabómester. Dr. Petrik Béla szűk egy évtizedig egyedül élt a szigeten, gyakorlatilag remeteként, de az 1965-től kezdődő rendszeres áradások miatt elkezdett építkezni. Több víkendházat is felhúzott. Ezeket, ahogy a lap írja, ötven "eszmei hányadra" osztotta, és kiadta válogatott "rendes embereknek" cserébe azért, hogy rendben tartják a házak környezetét. Ezek között volt a híres színész is, aki sokat nyaralt Szürkőn fiával és feleségével együtt.

A néhai Szilágyi István fényképe egy asztalon, a lakásábanFotó: Koncz Márton - Origo

Szilágyi István valóban rendelkezett bérleti joggal a szigeten, de itt különleges jogviszonyok vannak, hiszen kormányrendelet szabályozza, hogy minden magyarországi sziget az állam tulajdona. Ennél fogva a bérleti jog nem örökölhető, csak abban az esetben, ha a területen áll bármilyen felépítmény. Mivel a művész úr telkén egykor álló kabinszerű épület már évek óta összedőlt, így a terület visszaszállt az államra, vagyis nem értékesíthető a bérleti jog"

- mondta a lapnak az egyik bérlő, aki azt is elárulta, azért tudja ezt ilyen jól, mert elgondolkozott azon, hogy megveszi az özvegytől. A jogszabály szerint tehát, ha csak egyetlen építmény, mondjuk egy kerti WC állna Szilágyiék egykori birtokán, a színész halálával nem szállt volna vissza az államra. Ami azt jelenti, hogy az özvegy eladhatná és ezzel mérséklődhetnének az anyagi gondjai. Ahogy írtuk, Szilágyi István jelentős tartozást halmozott fel, így a halála után most még az sem biztos,

hogy a házukat megtarthatja az özvegyasszony.

Rendőrök és bűnügyi technikusok Szilágyi István házánál, a tetthelynél a színész megölésének napján, 2020. május 3-ánFotó: Polyák Attila - Origo

A megalapozott gyanú szerint Szilágyi Istvánt

május 3-án támadta meg a fia egy kalapáccsal az otthonában.

Brutális kegyetlenséggel verte agyon a saját apját édesanyja szeme láttára, aki ettől sokkot kapott, és kirohant a közeli kisboltba, hogy segítséget kérjen. A 49 éves férfit, a leginkább Lópici Gáspár szerepéről ismert színész holtteste mellől vitték be bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy ellen elkövetett emberölésmiatt kihallgatásra a rendőrök. 

A gyanúsítottat, aki először mindent tagadott, majd önvédelemre hivatkozott, letartóztatták, és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték. Egy magánzárkában van.