Szerethető, új találkozási pontként és közösségi térként fog megnyílni az átfogó rekonstrukción áteső, hosszú évtizedek óta elhanyagolt Citadella erőd és közvetlen környezete - mondta el az erőd hétfői sajtóbejárásán a projekt kormánybiztosa.

Fodor Gergely hangsúlyozta, hogy a Citadella most kezdődő megújításával sok évtizedes adósságot törlesztenek, de észszerű és megvalósítható tervekkel készülnek. Az erődben a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező, hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki.

A Citadella erőd és a Szabadság-szobor 2020. június 8-án.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fodor hozzátette, hogy a kormány friss döntése értelmében a Gellért-hegy tetején álló Citadella és környéke kiemelt beruházás keretében újulhat meg.

A területet már 2022-ben megnyitják, a beruházás második üteme pedig, amely a kiállítást is magában foglalja, 2023-ra fejeződik be.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Citadella erőd felújítási munkálatai előtt tartott sajtóbejárásán 2020. június 8-án.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erődre, a falaira és a környezetének rendezésére fókuszál, majd 2023-ban a nyugati ágyútoronyban megnyílik a magyar szabadságküzdelmeket bemutató kiállítás is - számolt be a tervekről a kormánybiztos. Elmondása szerint az állapotfelmérési munkák még a héten megkezdődnek, majd megindul a régészeti feltárás és az építészeti tervezés is, hogy már 2020 őszén megkezdődhessenek a munkálatok. Az ágyútoronyban kialakítandó kiállítás tervezése szintén már a héten megkezdődik történészek és szakértők bevonásával.

Kiemelt kormányzati beruházás keretében a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező, hiánypótló múzeumot, és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja során.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A részben az erőd közepén álló második világháborús betonbunker bontásával kialakított új közpark és a Citadellában létrejövő közösségi terek lehetőséget adnak majd arra, hogy a magyar és külföldi vendégek ne csak egy fotó erejéig látogassanak el a Gellért-hegy tetejére, hanem hosszabb időt is tartalmasan el tudjanak ott tölteni - emelte ki a felújításért felelős kormánybiztos. Fodor Gergely az MTI érdeklődésére közölte, a projektnek nem része a Citadella megközelítésének újragondolása, amennyiben azonban megépülne az erődhöz vezető sikló, de azt üdvözlendőnek tartaná.

Hosszú évtizedek után megújul a Citadella erőd és környezete a kormány döntése értelmében.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Újságírói kérdésre Fodor elmondta azt is, hogy az erődön és közvetlen környezetében végzett állapotfelmérés érinti majd a Szabadság-szobrot is, azt azonban csak a vizsgálatok lezárultával lehet majd megmondani, hogy szükséges-e az emlékmű teljeskörű rekonstrukciója.