Müller Cecília: Mára a gyógyultak száma a duplája az aktív fertőzötteknek

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, vásárlás, bevásárlás, zöldség, zöldséges
Vágólapra másolva!
Folyamatosan pontosítják a járványügyi adatokat, vagyis miután az észlelő orvos bejelentett egy gyanús esetet, mintát vesznek, és a népegészségügyi szakemberek elkezdik a kivizsgálást. Ekkor derül ki, hogy az állandó lakcímén tartózkodik az illető, vagy máshol fedezték fel a betegséget, ekkor változtatják a koronvirus.gov.hu oldalon a számadatokat is - mondta az Origo kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői online tájékoztatóján. Mint mondta, március 12-től a magyar és osztrák tranzitforgalom számára mát több mint egymillió fő átléptetését segítették.

A Magyar Közlönyben megjelent, és vasárnap reggeltől hatályba lépett, hogy

Hozzátette, az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is érvényes a szabályozás, ha van állandó tartózkodási helyük Magyarországon, és ezt igazolni is tudják. Ma 798-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 9665 karantén van érvényben – ismertette Kiss Róbert.

Véget érhet az első hullám

Müller Cecília azt mondta, a vírus első hullámát lassan magunk mögött hagyhatjuk. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint újabb hat magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában meghalt két idős, krónikus beteg, ezzel 548 főre emelkedett a meghaltak száma, 2284-en pedig már meggyógyultak.

- tette hozzá.

Az aktív fertőzöttek száma 1182 fő, közülük 41 százalék budapesti, 59 százalék pedig vidéki. Jelenleg 385 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyre inkább csökken a járvány itthoni intenzitása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília rámutatott, hogy a magyarországi fertőzöttek 58 százaléka nő, 42 százaléka pedig férfi.

Az összes fertőzött 45 százalékát teszik ki a 65 éven felüliek, húszéves kor alatt pedig mindössze 88 pozitivitást regisztráltak. 15 éves kor alatt pedig csak 33-at.

Az országos tisztifőorvos szerint százezer főre vetítve a megerősített esetek aránya 41, a halálozások száma pedig 5.

A fertőzés területi eloszlásáról úgy szólt:

A legkedvezőbb számot Békés megyében regisztrálták, ahol százezer főre vetítve mindössze hárman betegedtek meg.

Ekkor volt a csúcspont

Müller Cecília beszámolt arról, hogy Magyarországon a tizedik héten jelent meg az első igazolt eset, majd fokozatosan emelkedő tendenciát tapasztaltak a 15. hétig, ekkor volt a legtöbb új eset, 712 fő. A 15 hét után viszont hétről hétre folyamatosan csökkent az új megbetegedések aránya. Most, a 23. héten összesen 122 pozitivitást regisztráltak.

Az első halálozást a 11. héten regisztrálták. Legtöbben a járvány 16. hetén haltak meg, összesen 91-en. Ezt követően a halálozási görbe is csökkenést mutatott.

Müller Cecília arról is beszélt, a világban már hétmillió pozitív esetet regisztráltak, és 403 ezer meghaltat tartanak nyilván.

Az Origo kérdésre a tisztifőorvos elmondta, folyamatosan pontosítják a járványügyi adatokat, vagyis miután az észlelő orvos bejelentett egy gyanús esetet, mintát vesznek, és a népegészségügyi szakemberek elkezdik a kivizsgálást. Ekkor derül ki, hogy az állandó lakcímén tartózkodik az illető, vagy máshol fedezték fel a betegséget, ekkor változtatják a koronvirus.gov.hu oldalon a számadatokat is – hangsúlyozta.

Müller Cecília egy másik kérdésre úgy fogalmazott: bizakodóak vagyunk, az adatok is azt mutatják, hogy az első hullám végéhez értünk, és hamarosan az idősotthonokban is feloldhatják a kijárási tilalmakat.