Újabb hatósági figyelmeztetést és büntetést kapott a Pesti úti idősotthon

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Vágólapra másolva!
A Pesti úti idősotthonban kirobbant tömeges fertőzések miatt indított vizsgálatok keretében újabb hatósági figyelmeztetést és büntetést kapott az intézmény.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban már 50-re nőtt a halálos áldozatok száma, 312 lakó és 36 dolgozó fertőződött meg. Budapest Főváros Kormányhivatala több ellenőrzést is tartott az elmúlt hetekben az intézményben, többek között vizsgálta a megtett járványügyi intézkedéseket, az orvosi ellátást, az ápolás-gondozási és higiéniai körülményeket.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Mint ismert, már

korábban komoly hiányosságokat talált a gondozottak orvosi ellátásában, az ápolók és gondozók számában, a higiéniai feltételekben is.

Mindezek összességében hozzájárulhattak az intézményben történt tömeges fertőzéshez.

A kormányhivatal az orvosi ellátás hiányosságai mellett annak dokumentációjában is komoly hiányosságokat és szabálytalanságokat talált, és most

Forrás: Koncz Márton - Origo

újabb határozatban figyelmeztette az intézményt arra, hogy megfelelően végezze az orvosi ellátás dokumentálását, átlátható és egységes módon vezesse, hogy mikor, milyen orvos látja el a betegeket, az orvosok jelenlétét igazoló dokumentációt pontosan vezesse.

Arra is figyelmeztette az intézményt, hogy ha külsős orvosokat vonnak be a lakók ellátásába, azt is megfelelően dokumentálják, és legyen egyértelmű, hogy melyik orvos mit csinál, a szerződésekben is rögzíteni kell, hogy mi a feladatmegosztás közöttük. Ha hiányozna a szerződtetett külsős orvos, annak pótlásáról gondoskodjanak. A hiányosságok miatt a hatóság 200 ezer forint szociális igazgatási bírságot is kiszabott az intézményre.

Korábban többször is írtunk arról, hogy milyen szörnyű körülmények uralkodnak a fővárosi fenntartású Pesti úti otthonban.

Többek között arról, hogy 160 betegre jut egy nővér, az idős betegeket alig fürdetik, még a mosással is spórolnak, ritkán érkezik szennyes a mosodába. Erről a Ripost írt.