Hónapok óta folyamatosan terjeszti az álhíreket a baloldal a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Ezek mindegyikéről mára kiderült, hogy minden valóságalapot nélkülöztek. A legfrissebb az MSZP videohamisítási botránya: egy magát mentősnek kiadó nővel mondatták el azt a hazugságot, hogy 10, kórházból hazaküldött betegből kilenc meghalt. Az álhírek többsége egészségügyi kérdésekről szólt, de azzal is próbáltak riogatni, hogy a kormányzat a veszélyhelyzetre hivatkozva diktatúrát vezet be. Természetesen mindegyik állításról kiderült, hogy hazugság.

A 2013-as bajai álvideóhoz hasonló hírhamisítási botrányt okozott az MSZPMint ismert, vasárnap délután a szocialista párt egy drámai hangú kisfilmet tett közzé a közösségi oldalán, amelyben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke a magát mentőtisztnek kiadó Németh Athinával beszélgetett a magyar egészségügy helyzetéről. Hihetetlen dolgokat állított (hazudott): például azt, hogy tíz hazaküldött betegből kilenc meghalt.  Miután a teljes baloldali propagandahálózat átvette a hírt, az OMSZ közleményben jelezte, hogy a nőt egyetlen megkérdezett mentős sem ismeri, és nem szerepel sem a szervezet, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában.  Az a magánszolgáltató is azt nyilatkozta, hogy nem ismerik, akikkel később a szocialisták kapcsolatba hozták. A felvételt a nyilvánvaló lebukás után mind Korózs, mind az MSZP eltávolította a felületeiről. 

Azonban nem ez az első eset a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta, hogy a baloldal álhíreket terjeszt az egészségügyről, és az ahhoz kapcsolódó kormányzati intézkedésekről.

Rengeteg álhírt terjesztett a baloldal az elmúlt hónapokbanFotó: Polyák Attila - Origo

Vágó István kezdte az álhírterjesztést

A sort a gyurcsányista Vágó István nyitotta még március 11-én. Akkor azt írta közösségi oldalára  a magyar kormány két dolgon spórol egyszerre: kevesebb vírusteszt, kevesebb nyugdíjas. 

Természetesen ez az állítás minden alapot nélkülözött. 
A kormány többek között az idősek érdekében hozta meg a szigorú rendelkezéseket. A Magyarországon elvégzett koronavírustesztek száma egymillió főre vetítve 2020. június 9-én meghaladta Franciaországét, a baloldali sajtó által folyamatosan pozitív példaként emlegetett Dél-Koreáét, Görögországét és többek között Horvátországét is.

Március 13-án a Demokratikus Koalíció egy lejárató videót készített „Orbán magára hagyja a magyarokat" címmel. Ebben többek között azt állították, hogy nincsenek légeztetőgépek. Ahogy az közismert, nemcsak elég lélegeztetőgép van az országban, hanem ezenfelül több ezer készülék is készenlétben állt, és jelenleg is áll arra az esetre, ha a fertőzések száma hirtelen jelentősen megnőne. 

Március 17-én Gyurcsány Ferenc volt belügyminisztere, Lamperth Mónika a közösségi oldalán arról elmélkedett, hogy nem kizárható, hogy a kormány ki akarja irtani az időseket. Ahogyan azt már korábban is írtuk, a kormány pont az idősek érdekében hozott meg rengeteg szigorú döntést, így például jelenleg is külön vásárlási idősáv vonatkozik a számukra. Tehát a volt XV. kerületi jegyző ezen állításáról is kiderült, hogy nem igaz. 

Lamperth Mónika az idős emberek kiirtásáról vizionáltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Saját párttársai cáfolták meg Aratót

Április 1-jén Arató Gergely, gyurcsányista parlamenti képviselő mondta azt: „Orbán Viktor diktatúratörvénnyel szüntetné meg az önkormányzatok döntési jogát." Ezzel szemben az önkormányzatoknak továbbra is minden döntési jogköre megvan, sőt Karácsony Gergely baloldali főpolgármester a mai napig a Fővárosi Közgyűlés mindenfajta megkérdezése nélkül hoz döntéseket. De arra is volt példa, hogy a DK vezette VII. kerületben Niedermüller Péter önhatalmúan döntött a jogerősen elítélt Czeglédy Csaba több tízmilliós megbízási szerződéséről. A szintén DK vezette XI. kerületben pedig egy médiacéget alapítottak a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet mögé bújva.

Április 4-én Schauta Marcell, a Momentum nagykanizsai elnöke a helyi újságnak azt mondta: „és ha már lélegeztetőgépre kerülne, az már egyben a halálos ítéletet is jelenti számára". Szerencsére az országban a járvány ideje alatt nagyon kevesen kerültek lélegeztetőgépre, és azoknak a jelentős része is meggyógyult. Ráadásul rengeteg pluszkapacitást is szerzett a kormány. 

Cseh Katalin, a Momentum EP képviselője április 17-én azt mondta: a Fidesz nem szavazta meg az Európai Parlamentben a koronavírus elleni fellépést. Ezzel szemben a valóság, hogy a Fidesz EU-képviselői minden koronavírus elleni fellépést támogattak az uniós testületben.

Cseh Katalin is álhírt terjesztettForrás: MTI/Illyés Tibor

Szabó Tímea hatalmas hazugsága

Április 21-én Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: „egyre inkább az látszik, hogy a kórházi ágyak ilyen drasztikus kiürítése ugyanazt a funkciót tölti be, mint a menekültkérdésben a kerítés. Persze előkészíthetnek egy későbbi ágyszámcsökkentő reformot is, de az már biztos, hogy Orbán egy újabb politikai lehetőségként tekint a vírusra. Ugyanis, amióta kihirdették a veszélyhelyzetet, azóta jobban tudja, hogy mit akar a politikai ellenzékkel csinálni, mint a vírussal, vagy az azt követő gazdasági válsággal." Ezzel szemben a kormány azóta benyújtotta a veszélyhelyzet lezárását szolgáló törvényjavaslatot, és az egészségügyi ellátás jelentős része is újraindult. Ráadásul a GDP 18-20 százalékát fordítja a kormány a gazdaságvédelmi akciótervre, 

Az egész világon Magyarországon haltak meg a legtöbben - kürtölte világgá Szabó Tímea április 22-én. A Párbeszéd társelnökének állítását nem nehéz cáfolni, mivel világszerte már több mint 400 ezren vesztették életüket a koronavírus-járvány miatt, míg Magyarországon 550-en. Míg Belgiumban egymillió emberből 830-an haltak meg, Magyarországon csak 57-en.

Újabb hazugságok lepleződtek le

Május 12-én Kunhalmi Ágnes arról számolt be, hogy azért szállítják vidékről a betegeket Budapestre, hogy ezzel is Karácsony Gergelyt tegyék felelőssé majd a sok beteg miatt, és rontsák a budapesti statisztikákat Ezzel szemben azért szállították Budapestre a betegeket, hogy minél kevesebb kórházban kezeljék a koronavírusos betegeket, a statisztikákban azonban mindenki a lakóhelye szerinti településhez került. 

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő a német ZDF-nek nyilatkozott arról, hogy milyen kevés a maszk, és nemhogy az orvosoknak, de az átlagembereknek sem jut. Megemlítette, hogy mindössze 8 millió maszk érkezett az országba, de a hivatalos adat szerint már akkor több mint 80 millió maszkot szerzett be az állam. 

Május 14-én Bencsik János független (korábban jobbikos) képviselő a Jahn Ferenc Kórházban csinált egy videót arról, hogy milyen silány védőfelszereléseket kapnak az egészségügyi dolgozók. Később ezt a kórházigazgató cáfolta, sőt a képviselőt fel is jelentették. Kiderült, Bencsik egy látogatóknak fenntartott köpenyt mutogatott úgy, mintha az orvosi védőfelszerelés lenne.