A bajai MSZP-s videóhamisítási ügybe többen belebuktak, a mostaniért senki nem akarja vállalni a felelősséget

Vágólapra másolva!
Míg a 2013-as bajai videóhamisítási botrányba a hamis videót közlő hvg.hu főszerkesztőjén kívül Déri Balázs, az MSZP akkori kommunikációs igazgatója is belebukott, addig Korózs Lajos múlt vasárnap kitett, majd hétfőn eltávolított hamis videója miatt senki nem akarja vállalni a felelősséget a szocialistáknál. A hét évvel ezelőtti botrány volt az, amely meggyengítette Mesteházy Attilát, az MSZP elnökét, a következő évben meg is bukott. A kérdés most az, rákényszeríti-e a pártvezetés Korózst a lemondásra, és belebukik-e az újabb videóhamisítási botrányba Tóth Bertalan pártelnök is?
Vágólapra másolva!

A 2013-as bajai álvideóhoz hasonló hírhamisítási botrányt okozott az MSZP. Mint ismert, vasárnap délután a szocialista párt egy drámai hangú kisfilmet tett közzé a közösségi oldalán, amelyben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke a magát mentőtisztnek kiadó Németh Athinával beszélgetett a magyar egészségügy helyzetéről. Németh Athina

azt állította, hogy tíz hazaküldött beteget ápolt, közülük néhány napon belül kilenc meghalt. Miután a teljes baloldali propagandahálózat átvette az álhírt, az OMSZ közölte: a nő nem mentős, sőt, nem is szerepel az egészségügyi szakdolgozók országos listáján sem.

Az MSZP ekkor azzal próbálkozott, hogy Németh Athina a Szamaritánusoknál dolgozik, de ezt a Szamaritánusok cáfolták.

A felvételt a nyilvánvaló lebukás után mind Korózs, mind az MSZP eltávolította a felületeiről, de bocsánatot nem kértek, és nem ismerték el a hamisítást.

A bajai videóhamisítás tanulságai

A bajai videóhamisítási botrány azzal kezdődött, hogy 2013. október 18-án, pénteken a hvg.hu egy felvétellel állt elő, amelyet „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján" címmel tett közzé, a cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson". Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá a felvételre hivatkozva, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Baján október 13-án tartották az időközi választás második fordulóját, melyen a kormánypárt jelöltje nyert.

A videóról már aznap estére kiderült, hogy hamis. Az MSZP és a hvg.hu még napokig tagadott, de október 21-én a rendőrség megerősítette, hogy a felvétel hamis, és azonosították a szereplőit és helyszíneit is.

A rendőrség kihallgatta Kőrös Gusztáv solti kisebbségi képviselőt, aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt akkor. A férfi azt állította, a film megrendelője Király György volt, aki a szocialisták sporttagozatának alelnöke. Királyt szintén kihallgatta a rendőrség, de tagadta, hogy ő rendelte a felvételt.

Kőrös Gusztáv volt a korábbi MSZP-s videóbotrány központi figurája Forrás: Pesti Srácok

Az MSZP-s kommunikációs igazgató azonnal belebukott az ügybe, Mesterházy Attila később bukott el

Kőrös a szocialisták Fejér megyei sporttagozati elnökének, Károlyi Attilának adta át az elkészült videót. A Hír TV információi szerint az átadáson Károlyin és Királyon kívül Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő és Szakács László, Mesterházy kabinetfőnöke is jelen volt.

A szocialisták azt követően is cáfolták, hogy bármi közük lenne a felvételhez, hogy október 20-án a Blikk már nyilvánosságra hozott részleteket Kőrös tanúvallomásából, Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője pedig elismerte, hogy hatalmas hiba volt előjönni a videóval; a főszerkesztő október 22-én lemondott. Tehát az akkori botránynak viszonylag hamar lett személyi következménye.

Mesterházy Attila október 27-én, a Hír TV Versus című műsorában

megpróbálta a DK-ra nyomni a felelősséget a videó ügyében, jelezve, hogy annak ellenére az MSZP-n csattan az ostor, hogy egy gyurcsányista keze van a felvétel elkészítésében.

Október 30-án Kőrös Gusztáv már arról beszélt, hogy Király a felvétel átvételét követően maga hívta fel telefonon Mesterházy Attilát, hogy nála van a CD. A volt DK-s képviselő állítása szerint az MSZP-elnök maga kérette be a felvételt, vagyis Mesterházynak már korábban tudnia kellett a kisfilm megrendeléséről.

A bajai videóbotrány is közrejátszott Mesterházy Attila bukásában Forrás: MTI/Kovács Attila

Török ennek ellenére október 30-án is tagadta, hogy ők állnának a videóhamisítás mögött, és közölte, feljelentik Kőröst.

Aznap kora este felgyorsultak az események: kiderült, hogy Gavrát személyesen rendelték be a pártszékházba a felvételért, ahol Déri Balázs, az MSZP-frakció kommunikációs vezetője, a párt kommunikációs igazgatója adta át neki az adathordozót. A történtek fényében nehéz volt elhinni, hogy a szocialista párt másod- vagy éppen harmadvonalbeli tagjai magánakciót folytattak volna, amelyről a párt vezetése nem tudott. Ráadásul egy olyan ügyről – a bajai választásról – volt szó, amelynek a baloldali pártvezetés óriási jelentőséget tulajdonított.

Ugyanezen a napon Déri Balázs, az MSZP akkori kommunikációs igazgatója is lemondott. Azt állította, a videóról senki más nem tudott a pártban, ami életszerűtlen, hiszen azt jelentené, hogy egy pártalkalmazott politikai döntés nélkül kezd fontos videókat terjeszteni.

A mostani hamisítási botrány főszereplője, Korózs Lajos, az MSZP egészségügyi politikusa a bajai hamisítási botrányról egyébként október 31-én az ATV Reggeli start című műsorában úgy vélekedett: „nagyon kemény csata folyik a jövő évi választások előtt, a csatában néhány tisztet veszít a baloldal, de ezen csak nevetek".

A lemondás lenne a minimum

Az akkor történtek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Mesterházy Attila később megbukott, mint MSZP-elnök. A pártelnök meglehetősen rosszul kezelte a hamisítási ügyet, és ez nagyban közrejátszott a baloldal 2014-es óriási kudarcához. Mindezek ellenére

az akkori botránynak két fontos személyi következménye is volt: lemondott a hvg.hu főszerkesztője, valamint a szocialisták kommunikációs igazgatója is.

Ezzel szemben

Korózs Lajos mostani hamisítási ügyének egyelőre semmilyen személyi következménye sincsen,

ráadásul az MSZP vezetői is mélyen hallgatnak az ügyről, semmilyen megkeresésre nem reagálnak.

A 2013-as események tükrében most a minimum az lenne, hogy Korózs lemond a népjóléti bizottság vezetéséről, de az sem lenne túlzás, ha a képviselői posztjáról is távozna.