Bajkai István: Egy rendkívül elgondolkodtató alkotásról van szó

Vágólapra másolva!
Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a egy általa átadott trianoni emlékműről, valamint az Erzsébetvárosban történtekről.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt arról, hogy a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren hoztak létre egy Trianon-emlékművet, amelyet a hétvégén avattak fel, itt a képviselő is tartott egy beszédet. Mint elmondta, alapvetően magánadakozásból sikerült felállítani ezt az emlékművet, egy olyan család, az Orosz család jóvoltából, amelynek ősei Erdélyből kerültek át Magyarországra. Bajkai István hozzátette, Budapesten több olyan városrész van, ahol ezelőtt évtizedekkel olyanok éltek, akik a trianoni döntés után a megmaradt anyaországba menekültek.

A XVIII. kerületben a Hargita téren és környékén is sok ilyen család élt, él a mai napig is, az utcanevek, közterek őrzik az erdélyi múltat. A hétvégén a trianoni békediktátumról emlékeztek meg, ami a magyar történelem egyik legnagyobb traumája volt. Ez a most átadott emlékmű egy magánterületen jött létre, de az utcáról jól látható, egy rendkívül elgondolkodtató alkotásról van szó – tette hozzá a politikus, ahol csak egy szögből lehet meglátni az egykori Nagy-Magyarország térképét.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.