Amennyiben az erzsébetvárosi vendéglősök a kormányrendelet által előírt időszakra vonatkozóan közterület-használati díjat fizettek, úgy annak visszatérítéséről az erzsébetvárosi önkormányzat köteles intézkedni - szögezte le Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) az Origo megkeresésére. Ismét nagyot hibázott a teraszdíjat a helyi vállalkozókra szabálytalanul kiszabó Niedermüller Péter, aki - mint kiderült - nem tudta értelmezni a vállalkozások terheit könnyítő jogszabályt.

Az Origo kérdéseire válaszolva a budapesti kormányhivatal egyértelművé tette, hogy hibázott a teraszdíjat szabálytalanul kiszabó Niedermüller Péter. Érthetően, lépésről lépésre levezették, hogyan is kellett volna helyesen értelmezni a jogszabályt: 

  1. a kormány a veszélyhelyzet alatt a törvényi rendelkezésektől eltérő szabályokat hozhat,
  2. így a közterület-használatra vonatkozó szabályozás eltérhet a nemzeti vagyonról szóló törvényben megfogalmazott rendelkezésektől;
  3. a fővárosi védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján a vendéglátósoknak szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a közterületen működő teraszuk után;
  4. amennyiben ez mégis megtörtént, az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a beszedett pénzeket.
A budapesti kormányhivatal állásfoglalása szerint a Niedermüller Péter által vezetett erzsébetvárosi önkormányzatnak vissza kell fizetnie a szabálytalanul beszedett teraszdíjakatForrás: Facebook

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat szabálytalanul járt el akkor, amikor a tavaszi-nyári szezonra szóló területfoglalási díj utólagos befizetésére kötelezte a helyi vendéglátósokat. Ugyanis a május 4-ei, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet világosan kimondja, hogy a vendéglátósok a járvány gazdasági hatásai miatt szeptember elsejéig mentesülnek a teraszhasználati díj megfizetése alól.

Gyurcsány polgármestere ennek ellenére úgy döntött, hogy szeptemberi fizetési határidővel kiszámláztatja az érintetteknek a területfoglalási díjat, mondván, úgyis csak egyfajta haladékról van szó. Amikor a vendéglátósok megkapták a csekket, felháborodtak, hiszen az erzsébetvárosi önkormányzatot leszámítva mindenkinek, így a környező kerületeknek is sikerült értelmeznie a kormányrendeletet. Látva a tiltakozást, Niedermüllerék a kormányhivatalhoz fordultak jogértelmezésért, akik pár nappal későbbi állásfoglalásukban szabálytalannak minősítették a díjbeszedést. Így az önkormányzat egy közleményben jelezte: nem kötelezi fizetésre a helyi vendéglátósokat.

A történteknek két magyarázata lehet: Niedermüller vagy az önkormányzat bevételeinek növelése érdekében szándékosan félreértelmezte a jogszabályt, vagy - ami ennél is rosszabb forgatókönyv - nem volt képes megbirkózni a dokumentummal. Utóbbi verzió azért is jöhet szóba, mert a DK-s politikus tavaly márciusban még alkalmatlannak tartotta magát a polgármesterségre.