A világ egyik legjobb lélegeztetőgépét gyártják Vácon - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerdán közösségi oldalán.

Menczer Tamás a Facebookon azt írta, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásbeli kérdésében ismét a lélegeztetőgépek minőségéről érdeklődött.

Megnyugtattuk a képviselőasszonyt: Magyarországon minden beteget a betegség minden szakaszában megfelelő géppel lélegeztettek, és ez így lesz a jövőben is – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Felkészültebbek leszünk, ha lesz második hullám

Az államtitkár hozzátette, arról is tájékoztatták az ellenzéki képviselőt, hogy Vácon a Celitron nevű cég már megkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek a gyártását,

rövid időn belül ezer ilyen gépet használhatnak majd a magyar kórházak.

A Panther 5 CE-minősítéssel rendelkezik, az orvosszakma által elvárható összes modern, kifinomult lélegeztetési módra alkalmas, és képes az összes szükséges paraméter sokoldalú beállítására és monitorizálására.

A Panther 5 működtetése egyszerű, a betegek biztonságos lélegeztetésére kiválóan alkalmas nemcsak a koronavírus-járvány alatt, hanem a mindennapos intenzív osztályos terápia során is - közölte az államtitkár, hozzátéve, már most a világ számos országa érdeklődik a gép iránt.

Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött, amely lehetővé teszi, hogy felkészültebbek legyünk, ha a járványnak lesz második hulláma 

– szögezte le Menczer Tamás.