Miként az utóbbi tíz évben, úgy az elkövetkező időszakban is számíthat a vajdasági magyarság az anyaország támogatására - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szabadkán.

Kövér László emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány iskolafelújításokkal, gazdasági programmal, politikai-diplomáciai segítséggel is igyekezett megkönnyíteni számukra a szülőföldön történő boldogulást. Kiemelte, hogy a június 21-i szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára, ahogyan a korábbi választások is azok voltak. 

Történelminek nevezte a jelent, a jelen pillanatot a házlenök a Közép-európaiság a XXI. században című kerekasztal-beszélgetésen, főként - tette hozzá - ha a Szerbiával fenntartott viszonyt vizsgáljuk.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének kíséretében (b) megtekinti a horgosi Kárász-kastélyt 2020. június 11-én.Forrás: MTI/Rosta Tibor

Mint mondta: a szomszédos országok közül a XX. században Szerbiával volt az egyik legnehezebb kapcsolata Magyarországnak,

az utóbbi években azonban éppen Belgráddal alakult a legjobban a viszony.Szerbia is észrevette, hogy Magyarországra mindig számíthat - közölte.

Kövér László kiemelte, hogy a közép-európaisághoz elengedhetetlenül szükséges a nemzeti önazonosság. Mint mondta: az európai uniós tagság lehetőséget és veszélyt is hordoz magával, az Európai Unió válsága ugyanis bár veszélyes, de esélyt teremt arra, hogy Magyarország is elmondhassa gondolatait, és esetleg a nyugat-európai elit is meghallgassa azt.