Most egy különleges helyzet van, és az európai gazdaságot újra kell indítani. El tudjuk ezt fogadni, ha beltartalma igazságos és észszerű - mondta Orbán Viktor Igor Matoviccal való közös tájékoztatóján. Ha nem néhány alapvető igazságra épül egy gazdasági csomag, akkor az nem fog működni. Igazságtalan tartalomra nem lehet sikeres gazdasági tervet építeni - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Igor Matovic szerint a múltat nem írtuk, de a jövő a kezünkben van.

Orbán Viktor köszönetet mondott Igor Matovicnak, hogy Magyarországra látogatott, és előkelő helyen szerepeltünk. Köszönetet mondott Orbán Viktor, hogy magyarra lefordították a kormányprogramot, és megköszönte a felvidéki magyaroknak tett nyilatkozatokat. Köszönetet mondott Orbán Viktor, hogy sok magyart a szlovákok hoztak haza a járvány alatt, és a határon történő ingázást. Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyarországi szlovák közösség gazdagítja Magyarországot, és 2010 óta négyszeresére nőtt a költségvetési támogatásuk. Szólt arról is, hogy a hazai szlovák közösség hamarosan tulajdont is kaphat az iskoláikban. A harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk Szlovákia - mondta Orbán Viktor. A kormányfő minél több szlovák befektető küldését kérte, és ennek érdekében egy 600 milliós eximbankos keretet nyitottak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Igor Matovic szlovák kormányfőt a Karmelita kolostor előtt 2020. június 12-én.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a jövőben hat új átkelőt építenek a szlovák-magyar határon, és így 40 átkelő lesz. Szólt arról is, hogy hamarosan átadják az új komáromi hidat, és két helyen összekötik az energetikai rendszert. Háromszoros mértékben bővíteni fogják a gázösszekötő rendszer kapacitását. Mindezek révén közösen járulhatnak hozzá a stabilitáshoz a térségben. Együtt akarunk sikeresek lenni Szlovákiával - mondta Orbán Viktor.

Matovic: A múltat nem mi írtuk, de a jövő a kezünkben van

Igor Matovic arról beszélt, hogy nem szabad tagadni a közös múltunkat, és ezért is találkozott Trianon évfordulója előtt a magyar közösséggel. A múltat nem mi írtuk, de a jövő a kezünkben van - tette hozzá a szlovák kormányfő. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy szlovák állampolgárokat hazavittek. Teljesen természetes, hogy Magyarország érdeklődik a felvidéki magyarok iránt, teljesen egyenjogú polgároknak tekinti őket. Igor Matovic elmondta, hogyminden régiót a nemzetiségi arányoktól függetlenül fejleszteni fognak. Szólt arról is, hogy értékként tekintenek a szlovákiai magyar közösségre, mivel ők gazdasági kapcsolatteremtők lehetnek, és a visegrádi négyeken belüli együttműködést is erősíthetik. A visegrádi négyekre tudunk támaszkodni a mostani uniós politikai helyzetben - mondta Igor Matovic. A szlovák kormányfő arról is beszélt, hogy Budapesten jelentős kulturális rendezvényekkel készülnek, hasonlóan a pozsonyi magyar nagykövetséghez.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a migrációs kvótákat közösen utasítja el a V4, hasonlóan a nyugat-balkáni bővítést támogatják, és a nukleáris kérdésekben is egyezés van. Az európai újjáépítési alapról azt közölte, hogy most egy különleges helyzet van, és az európai gazdaságot újra kell indítani. El tudjuk ezt fogadni, ha beltartalma igazságos és észszerű  - tette hozzá. Ha nem néhány alapvető igazságra épül egy gazdasági csomag, akkor az nem fog működni. Igazságtalan tartalomra nem lehet sikeres gazdasági tervet építeni - mondta a kormányfő. Nem lehet a szegényebbnek kevesebbet adni, mint a gazdagoknak, és ennek a csomagnak van egy ilyen formája.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Igor Matovic szlovák kormányfőt a Karmelita kolostorban 2020. június 12-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Igor Matovic kérdésre azt mondta, ő maga nyitotta meg Trianon kérdését, de a múltat nem mi írtuk, de a jövőt mi magunk írjuk. Előre kell nézni, és utakat kell keresni egymáshoz - tette hozzá. Szlovákia miniszterelnöke szerint elképzelhető, hogy a szlovák és magyar történészek közösen írjanak tankönyveket. Nagyon örülne, ha igazságosan neveznénk meg a múltat  - tette hozzá. Meg kell érteni, hogy történelmi igazságtalanság volt a 100 évvel ezelőtti esemény - mondta Matovic. Matovic szerint, aki ignorálja a történelmet, az annak van kitéve, hogy annak a történelmet újra át kell élnie. Egyenértékű polgároknak tekintek mindenkit Szlovákiában, teljesen függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszél - tette hozzá. Trianont nem tagadjuk le, de mi előre nézünk - mondta a kormányfő. Együttműködésre ítéltettünk.

Orbán Viktor: A magyarság megmaradása a nyelvén és a kultúráján múlik

Orbán Viktor közölte, hogy a tárgyalás során ő nem hozta fel Trianont, és értékelik, hogy milyen pozitív kijelentéseket tett a szlovák kormányfő. Ezek a mondatok alkalmasak arra, hogy barátság jöjjön létre. Lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk Trianonról, ezért nem hoztam azt fel, de mindezek ellenére a jövőről kell beszélnünk. A magyaroknak együtt kell élnie ezzel a helyzettel. Az igazságtalanság nem egyenlő a sérelemmel, de itt történelemről beszélünk. A magyaroknak világos történelmi tudata van, és úgy látják, hogy a kapcsolatainkat a szomszédokkal úgy kell alakítani, hogy a 100 évvel ezelőtti dolgok ne befolyásolják az együttműködést  - mondta Orbán Viktor. Társakat kell keresni a jövő megnyerésére, Szlovákia természetes társunk lehet ebben - mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor szerint a magyarság megmaradása a nyelvén és a kultúráján múlik.Ezt nehéz megérteni egy olyan hatalmas népcsoporthoz tartozó nemzet esetében, mint a szlovák. Nekünk a nyelv és a kultúra a legfontosabb - tette hozzá. Mi vagyunk az egyetlen keletről nyugatra indult nép - mondta a kormányfő. Mi ezt menedzseljük, és ha ezt megértik a szomszédok, akkor van jövője a sikeres együttműködésnek - mondta Orbán Viktor. Jó okunk van arra, hogy optimisták legyünk - mondta Orbán Viktor.

Igor Matovic közölte, hogy Orbán Viktor bepillantást engedett neki a magyar lélekbe. Megígérte, hogy a Szlovák Köztársaság minden eszközt megteremt annak érdekében, hogy a nyelvét ápolhassa és a kultúráját fejlessze az ottani magyar közösség. Matovic elmondta, hogy az ő pártjának nyolc parlamenti képviselőjének van magyar felmenője. Mi a felvidéki magyar közösség reprezentánsai is lenni akarunk - mondta a szlovák kormányfő. Ez az igazi hazafiság, mert egy politikusnak minden állampolgárát védelmeznie kell - mondta Matovic. A cél, hogy érezzék otthon magukat a szlovákiai magyarok.