Szükség van a regionális központokra

Vágólapra másolva!
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Debrecenről, mint egy határokon átnyúló regionális központról, de szóba kerültek még az ellenzéki vezetésű önkormányzatok is.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az Országgyűlés tárgyalja a jövő évi költségvetést, de már az idei évre vonatkozóan is van egy költségvetési módosítás, amire járványügyi védekezés, valamint a gazdaság védelmét megerősítő intézkedések miatt van szükség. Most egy olyan költségvetést kel elfogadni, ami egy nagyon sok bizonytalansággal terhelt időszakban születik, de egyértelmű céllal, ez pedig a magyar gazdaság talpra állítása – jegyezte meg a politikus, majd azt is hozzátette, valószínűleg kemény tárgyalások után születik majd végleges döntés.

Az államtitkár a napokban aláírt Debrecen 2030 Programról azt mondta, ez egy több szempontból is nehéz kérdés, ami összefügg a trianoni békediktátummal. Tudniillik azért, mert a száz évvel ezelőtti döntés következtében Magyarország egyfejűvé vált, Budapesttel a főszerepben, megszűntek a korábbi regionális központok, pedig ezekre nagy szükség van. Debrecen városa éppen azon igyekszik, hogy egy valódi, a határokon is átnyúló regionális központtá váljon, az elmúlt tíz év fejlesztései ezt segítették elő. A mostani megállapodásnak köszönhetően a város képes lesz egy olyan pályát bejárni, ami valóban egy regionális központtá teszi, aminek nem csak a régióban, de Európában is komoly szerepe lesz. A fejlesztéseknek, a jelentősebb beruházásoknak az lesz a következménye, hogy akik a térségben élnek és munkát keresnek, azok mindegyike képes legyen elhelyezkedni. Magyarországnak kifejezetten olyan központokra van szüksége, mint Debrecen, ahol a határokon átnyúló gravitációs erőt lehet kihasználni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.