Lomok közé rejtette újszülött gyerekét egy apa

2020.06.15. 18:52

Egy 16 évvel ezelőtti gyilkosság ügyében hozott ma döntést a bíróság: elrendelte egy férfi letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy lomtalanításkor hulladék közé rejtett egy újszülöttet.

Az eset 2004 szeptemberében történt: a férfi akkori felesége otthonukban szülte meg egészséges gyereküket, miután a férfi az újszülöttet becsomagolta, majd hajnalban az utcára vitte és a lomtalanítási hulladék közé rejtette. A nő mentőt akart hívni, de a férfi életveszélyesen megfenyegette,  hogy senkinek ne merjen szólni az újszülöttről.

A gyerek holttestét még aznap délelőtt megtalálták, ám ekkor már egy külterületi szeméttelepen volt a hulladékok között. Halálát kihűlés, elhanyagolás, illetve fulladás okozta. A férfi tette 10 évtől 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. A férfi személyisége, és a bűncselekmény erőszakos jellege miatt tartani lehet attól, hogy a férfi a fenyegetéseivel befolyásolná a tanúkat, amivel veszélyeztetné a bizonyítást. 
A bíróság a férfit kihallgatta, és elrendelte a letartóztatását,  az elsőfokú tárgyalás kitűzéséig, de legfeljebb július 15-ig. A döntés ellen a férfi és ügyvédje fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.