Szijjártó Péter az ellenzéknek: Emberéletekkel nem szabad játszani

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. június 9. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Európai Unió tagállamai közötti kétoldalú beruházási megállapodások megszűnéséről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvény vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 90 nap során példátlan támadások érték az országot, de ezekről mind bebizonyosodott, hogy hamisak voltak, az ellenzék dolga a kormány kritizálása, de van egy határ, így emberéletekkel nem szabad játszani, így mentősnek sem szabad hazudni azt, aki valójában nem is mentős - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában. 
Vágólapra másolva!

Több fejlett országban is komoly tragédiák történtek, mert nem volt elég védőfelszerelés, de Magyarország időben lépett - mondta Szijjártó Péter. Továbbra is nagy a vita a vírus jövője kapcsán, napi szinten több mint 100 ezer új esetet regisztrálnak - tette hozzá.

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter: Annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztított Forrás: MTI/Illyés Tibor

143 ezer munkahely megvédése

Szijjártó Péter elmondta, hogy annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztított. Szólt arról is, hogy ilyen helyzetben jelennek meg a spekulánsok, akiknek a célja az ország kitettségének a növelése. Mi megvédjük a korábbi eredményeket, és megvédjük a gazdaságot.

A magyar gazdaság így még versenyképesebb lesz - tette hozzá. Több mint 143 ezer munkahelyet védenek meg ezek a cégek - hangsúlyozta Szijjártó. 25 milliárdos keretösszeggel írt ki újabb pályázatot a kabinet azon magyar vállalatok számára, akik a határon túl akarnak beruházni.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy

Az ellenzék dolga a kormány kritizálása, de van egy határ, így

emberéletekkel nem szabad játszani, így mentősnek sem szabad hazudni azt, aki valójában nem is mentős

- mondta a miniszter. Egy ilyen helyzetben elvárható lenne a bocsánatkérés, de nem vagyunk naivak, így bízzuk ennek a magatartásnak a megítélését a választókra - mondta Szijjártó.

Erősödik a migrációs nyomás

Vejkey Imre, a KDNP képviselője azt válaszolta Szijjártónak, hogy a családok védelme mellett az ország biztonságának a megőrzése a legfontosabb. Szólt arról is, hogy komoly kérdések merülnek fel a tervezett közös uniós hitelfelvétellel szemben.

Vejkey szerint ismételten erősödik a migrációs nyomás, de nincsen Nyugat-Európában politikai akarat ennek megállítására.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy azt hitte, Magyarország Európa utolsó diktatúrája, miközben Tordai Bence azt mondta, hogy az Fehéroroszország. Nem fogják ezért megbüntetni? - tette fel a kérdést a politikus. Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy korábban ígéretet tettek arra, hogy amint lesz lehetőség a veszélyhelyzet visszavonására, azt meg fogják tenni. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy az ellenzék kivonta magát a védekezésből, és emellett folyamatosan alaptalanul támadták a kabinetet. Kocsis emlékeztetett

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy mindezek mellett az ellenzék kötelessége bocsánatot kérni.

Szijjártó: Együttműködő partnereket gyűjtünk

Szijjártó Péter válaszában elmondta, hogy amikor a szocialisták a 13. havi nyugdíj visszaépítését támadják, akkor nem szabad elfelejteni, hogy azt ők vették el korábban.

- tette hozzá. A magyar külpolitika célja, hogy együttműködő partnereket gyűjtsön magának - mondta Szijjártó. A külügyminiszter szólt arról is, hogy az ellenzék szerint fel kellene adni a keleti nyitás politikáját, de ha ezt tennénk, akkor az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök nem érkeztek volna meg.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy minden határon túl élő magyar jogainak megvédésében elmegyünk a végsőkig, így nem lesznek NATO-Ukrajna találkozók, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják a korábbi nyelvhasználati jogaikat.

- zárta Szijjártó Péter.