Továbbra sem írták ki a tendert a Lánchídra, Karácsony eltolná a felelősséget

Karácsony Gergely Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem írták ki a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzést, ami miatt további hetekkel, hónapokkal csúszhat a felújítás megkezdése. Az építmény állapota pedig tovább romolhat, megnövelve ezzel a költségeket. Karácsony Gergely a szituációt politikai játszmázásra, a kormány elleni harcra használja fel, a felelősséget pedig áttolta MSZP-s helyettesére - írja a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Továbbra sem írták ki a Lánchíd felújítására vonatkozó tendert, miközben az építmény napról napra egyre rosszabb állapotba kerül. Tarlós István korábbi főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt még arról május legvégén, hogy a pandémia ezt a folyamatot nem akadályozta meg, az ajánlatok beérkezése és értékelése pedig további időt vesz el. A korábbi főpolgármester elmondta, amit a Magyar Nemzet dokumentumokkal is alátámasztott:

a fővárosi önkormányzatnál ott volt a korábban szükséges összeg, mintegy 23,7 milliárd forint. A szakemberek jelenleg legalább hetente felmérik a híd állapotát, amely olyan rossz, hogy lehetőségként felmerült a végleges lezárás is.

Vizsgálati jelentések

A Magyar Nemzet birtokába jutott 2020-as áprilisi és júniusi vizsgálati jelentésekben foglalt legfontosabb problémák között említendő, hogy a járdalemezek átlyukadása bárhol, bármikor bekövetkezhet a híd északi és déli oldalán egyaránt.

A járdakorlátokon repedések vannak, azok kifelé dőlnek, a helyzet várható súlyosbodása balesetveszélyt okozhat.

A budai pillér falazatának pályaszint alatti kőburkolata egyre rosszabb állapotban van, a fugák számos helyen kiperegtek.

Az acélszerkezetek korróziós károsodása fokozódik, a vasbetonszerkezet pedig a folyamatos korrodálódás miatt ugyancsak tovább károsodott.

Karácsony Gergely másra hárítaná a felelősséget a Lánchíd felújítása miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Politikai játszmába kezdett Karácsony

Ebben a súlyos helyzetben Karácsony Gergely június elején az érdemi cselekvés helyett politikai játszmába kezdett: a főpolgármester bizonytalan időre elhalasztotta a hídfelújítást, és lemondta részvételét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, amely egy egyeztető fórum Budapest vezetése és a kormány között.

Karácsony indokként „a főváros kivéreztetését" hozta fel, vagyis azt, hogy a kormány szolidaritási hozzájárulásként elvon az önkormányzatok költségvetéséből mintegy 1-1,5 százaléknyi forrást, hogy azt a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság hatásainak mérséklésére használja fel.

A tender kiírásának és a felújításnak a halogatása ráadásul szembemegy Karácsony Gergely saját határozatával is, amit január végén fogadott el a Fővárosi Közgyűlés.

Eszerint a híd felújítása nem halogatható, felül kell vizsgálni a beruházási feladatok kivitelezési sorrendjét, újra kell gondolni azok időbeli ütemezését.

A főpolgármester szükségesnek tartotta a beruházás terveinek és a közbeszerzési kiírás feltételeinek áttekintését a költségcsökkentés szempontjából, valamint azt is előirányozta, hogy a Lánchíd kérdését folyamatosan napirenden kell tartani a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésein.

Különösen visszatetsző

Az egyeztető fórum lemondása így különösen visszatetsző. Karácsony azt is megígérte, hogy párbeszédet folytat a budapestiekkel a híd kérdésében, ám semmilyen kétirányú kommunikáció nem valósult meg, a főpolgármester csupán a kormánynak üzenget a Facebookon, többnyire kármentésről és felelősséghárításról szólnak a posztjai.

A felelősség áttolása már nem csak a baloldali politikai táboron kívülre történik: Karácsony nemrég az MSZP-s Tüttő Katát bízta meg a Lánchíd felújítási projektjének levezénylésével. Ez az eddigi késlekedés miatt hálátlan feladat, a szakértők véleménye alapján ugyanis egyértelmű, hogy a munka milliárdokkal drágulhatott az elmúlt hetekben.

Tüttő Katának eddig egy posztolásra futotta a Lánchídról Fotó: Polyák Attila - Origo

Felújítás nincs, posztolás van

Mint arról korábban beszámoltunk, Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes azonnal kitett egy szelfizős fotót a Lánchíd tetejéről, ahogy a főnöke, Karácsony Gergely megbízta a Lánchíd felújításának levezénylésével. Posztolni tudnak az interneten, de a felújítás még mindig nem kezdődött el. A főváros által rendelt szakvélemény szerint a híd már annyira veszélyes, hogy június 10-ig el kellett volna kezdeni a felújítást.

Hiába kötelezte a balliberális többségű Fővárosi Közgyűlés a Lánchíd felújításának újragondolására, társadalmi párbeszédre és kormányzati egyeztetésekre Karácsony Gergelyt, a főpolgármester ezt eddig nem hajtotta végre.

Ráadásul a Magyar Nemzet által áttekintett 2020. január 29-ei közgyűlési határozatokat, amelyek az említett intézkedések végrehajtására utasították a főpolgármestert, éppen ő maga terjesztette elő.

Bár a teendőket a járvány idején is el lehetett volna látni, nemcsak a február-márciusi határidőig, de máig nem történtek meg a szükséges lépések.