Megkétszereződött a forgalom a magyar-román határátkelőkön

Román és bolgár gépjárművek lépik át a nagylaki határátkelőhelyet 2020. március 18-án.
Vágólapra másolva!
A romániai járványügyi korlátozások enyhítése nyomán hétfőn megkétszereződött a forgalom a magyar-román határ átkelőhelyein, a Romániába belépő oldalon - közölte kedden a román határrendészet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn mintegy 43 800 ember lépte át a magyar-román határt a 11 átkelőhelyen 18 300 járművel, többségük (mintegy 30 300 ember, 10 600 járművel) a Romániába belépő oldalon. A forgalom nagyobb részét ezúttal is a Nagylak - Nagylak 1, Csanádpalota - Nagylak 2 és az Ártánd - Bors határátkelőhelyek bonyolították le. E három átkelőhelyen mintegy 24 600-an léptek be Romániába, és 10 300-an ki.

A nagylaki országúti átkelőn hét sávon, a csanádpalotai autópálya-átkelőhelyen tíz sávon engedték a forgalmat, és emellett húsz mobil állomást is felállítottak a határrendészek.

Ennek ellenére torlódások alakultak ki.

A megnőtt forgalom annak tulajdonítható, hogy román állampolgárok sora indult haza a kevésbé fertőzött közép- és nyugat-európai országokból, miután a román hatóságok eltörölték a hazaérkezést követő 14 napos lakhelyi elkülönítést.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

17 EU-tagállamot soroltak e kevéssé fertőzött kategóriába, köztük Magyarországot, Ausztriát és Németországot. Olyan államokból is megnövekedett azonban a hazautazók száma, amelyek továbbra sem minősülnek kevéssé fertőzöttnek.

A román határrendészet közleménye szerint 7849 belépőnek rendelték el a járványügyi vesztegzárt.

A román hatóságok azt javasolták a Nyugat-Európából hazautazó vendégmunkásoknak, hogy válasszák a kevésbé forgalmas átkelőhelyeket. Azt is megjegyezték, hogy a jelenlegi határforgalom számai megközelítik a megszokott nyári forgalmat,

de a határátlépés időtartama meghosszabbodott a járványügyi szűrés és nyilatkozatkitöltés miatt.

A román határrendészet honlapján elérhető online jelzőrendszer Nagylaknál egyórás, Csanádpalotánál két és fél órás, Ártándnál negyvenperces, Csengersimánál fél órás várakozási időt jelzett kedden koradélután a Romániába belépő oldalon.