Az egész EU-ban csupán három olyan ország van, amely a GDP több mint 20 százalékát fordítja a gazdaság újraindítására - mondta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. Kontrát Károly pedig arról beszélt, hogy ismét megerősödött a migrációs nyomás a magyar határon. 

Magyarország kormánya számos gazdaságvédelmi intézkedést vezetett be a koronavírus-járvány kezdete óta - monda Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. Kijelentette, hogy az emberek egészségének a megvédése mellett a magyar gazdaság korábbi növekedési szintjének a visszaállítása a 2021-es büdzsé célja. Az egész EU-ban csupán három olyan ország van, amely a GDP több mint 20 százalékát fordítja a gazdaság újraindítására - mondta a politikus. Bánki Erik elmondta, hogy a cél, hogy Magyarország pénzügyi függetlenségét megőrizze. Szólt arról is, hogy az ellenzék számára nem a magyar gazdaság a fontos, hanem hogy minél többet elvegyenek az emberektől. 2009-ben súlyos megszorításokkal kezelte a baloldal a válságot - emlékeztetett. 

Szijjártó Péter válaszában azt mondta, hogy a kormány a munkahelyek létrehozása mellett áll a segélyezés helyett. Eddig 806 magyar vállalat beruházását támogatta a kabinet, ezek a cégek pedig garanciát vállaltak arra, hogy ezek a cégek megtartják a munkavállalóit. 

Szijjártó: Közös sikertörténeteket keresett a magyar külpolitika

Simicskó István, a KDNP képviselője napirend előtt azt mondta, hogy 1918 óta nem volt olyan világméretű járvány, mint most. A kormány idejében hozta meg a megfelelő lépéseket, így sikeres volt a védekezés - tette hozzá. Világosan kiderült, hogy a veszélyhelyzetben a magyar emberek számíthattak a kormány segítségére. Szólt arról is, hogy a kormány által indított gazdaságfejlesztési programok jók mind a hazai szereplőknek, mind a kárpát-medencei szereplőknek. A szomszédos népekkel is közös sikertörténetet kell felépíteni - mondta Simicskó. 

A koronavírus-járvány, a migrációs helyzet és a munkahelyek helyzete is téma volt napirend előtt kedden az Országgyűlésben (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt válaszolta, hogy a magyar külpolitika célja, hogy a szomszédos országokban élő magyarokra erőforrásként tekintsenek. Közös sikertörténeteket keresett a magyar külpolitika  - tette hozzá. Ha jóban vagyunk a szomszédos országokkal, az jó az ottani magyar közösségeknek is - mondta Szijjártó Péter. Összesen 236 milliárd forintnyi beruházás jött létre 2010 óta a határon túli közösségek esetében. A határon túli gazdaságfejlesztési programokat a jövőben is folytatni fogja a kormány - tette hozzá. 

Nem múlt el a migrációs veszély

Ma a biztonság a legfontosabb érték, és Magyarország biztonságos ország – így válaszolt Kontrát Károly Stummer Jánosnak (Jobbik). A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a rendőrség és a katonaság képes volt megvédeni az országot az illegális migrációtól, és ez így lesz a jövőben is. A hármas védelem meghozta az eredményt, de a veszély nem múlt el, mert 130 ezren vannak jelenleg is a balkáni útvonalon  – tette hozzá. Kontrát felhívta a figyelmet arra, hogy ismét megerősödött a migrációs nyomás a magyar határon. Megbecsüljük és elismerjük a hivatásos állomány teljesítményét - mondta Kontrát. 

Magyarországon három elvárás van a vállalkozókkal szemben: tartsák be a törvényeket, fizessenek adót, és aki állami megrendelést kap, az magas színvonalon végezze el a munkát – így válaszolt Dömötör Csaba Arató Gergelynek (DK). A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy meglehetősen furcsa, hogy pont Arató beszél a gazdag vállalkozókról, akinek a pártelnöke évente több százmilliós osztalékot vesz ki a cégéből. Dömötör szerint ez a felszólalás is azt mutatja, hogy a baloldal adóemelést akar végrehajtani.