Tetteik és eszméik örökre élni fognak - Nagy Imre kivégzésére emlékeztek az Országgyűlésben

NAGY Imre
Budapest, 2019. június 16. Koszorúk Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulóján Nagy Imre szobránál, a Jászai Mari téren 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ma is emlékeznünk kell azokra, akik 1956-ban mindenüket feláldozták hazánk sorsának jobbrafordulásáért, tetteik és eszméik örökre élni fognak - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A képviselők kedden Nagy Imrének és mártírtársainak 62 évvel ezelőtti kivégzésére emlékeztek. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés a nemzeti és történelmi lobogók jelenlétében emlékezett meg a 62 évvel ezelőtt kivégzett Nagy Imrére és mártírtársaira.

1956 októberében szinte egyik napról a másikra lepték el Budapest utcáit a lyukas zászlók, és ezek egyértelműen jelentették a szabadság visszajövetelét - mondta Latorcai János. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy november 4-ét követően az emberarcú szocializmus rendszeréről kiderült, hogy nem olyan, mint azt a nyugat-európai kávézókban gondolták. 1958. június 16-án Nagy Imre kivégzésével megszilárdították a hatalmukat Kádárék - tette hozzá.

A 31 évvel ezelőtti újratemetésen sokan nem tudhatták, hogy a szabadságért való küzdelem első lépése lesz az az esemény. Akkor egy rendszert is eltemettünk - mondta Latorcai János. A KDNP képviselője szólt arról is, hogy ma is emlékeznünk kell azokra, akik 1956-ban mindenüket feláldozták hazánk sorsának jobbrafordulásáért. Tetteik és eszméik örökre élni fognak - zárta szavait az Országgyűlés alelnöke.