Szijjártó Péter: Az EU törölje el a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat!

2020.06.16. 17:38

Mielőbb el kell törölni a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat az Európai Unióban, a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetben ugyanis az rendkívül fontos lenne a munkahelyteremtés érdekében - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, mielőtt osztrák, cseh, szlovák és szlovén kollégájával találkozott.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta a közmédiát, hogy a magyar kormány egyetért azzal a friss osztrák javaslattal, amelynek értelmében az EU-nak lehetővé kellene tennie, hogy a tagállamok saját költségvetéseikből korlátozás nélkül finanszírozhassák a beruházásokat területükön. 
Abszolút indokolatlannak és helytelennek tartjuk a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátok fenntartását ebben a mostani időszakban  - fogalmazott, és hozzátette, ez a közösség egészének érdekeivel ellentétes.

Rámutatott, csak akkor lehetséges megmenteni a munkahelyeket, valamint újakat teremteni, ha beruházások jönnek létre, ehhez pedig állami támogatásra van szükség. 
Sajnos az európai uniós intézmények most is pont olyan lassúak, mint a világjárvány előtt, több mint másfél hónapja tárgyalunk Brüsszellel erről a kérdésről, de választ, engedélyt a mai napig nem kaptunk - mondta.

Szijjártó kiemelte, hogy Közép-Európa sikerrel zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát, ami egyebek mellett a térségbeli országok szoros együttműködésnek köszönhető.

Aláhúzta, most a gazdasági védekezésre kell fókuszálni, és az a cél, hogy az együttműködés ezen a téren is legalább ilyen szoros és sikeres legyen, ez fontos, ugyanis a szomszédos államok Magyarország kiemelkedő jelentőségű kereskedelmi partnerei. 
Nekünk, közép-európaiaknak nem lehet kisebb célkitűzésünk, minthogy a világjárvány után gazdaságaink és vállalataink is erősebbek legyenek, mint a világjárvány előtt voltak  - jelentette ki.