A kormányra számíthattak az emberek a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben, eközben a baloldal passzív, ellenálló magatartása veszélyeztette a védekezést - értékelte az elmúlt időszakot Harrach Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője úgy fogalmazott, válságkezelésben az Orbán-kormány a legjobb, demokratikus viszonyok mellett hatékony eszközöket képes alkalmazni.

A politikus elidézte, hogy a parlament előző nap fogadta el a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt.

A baloldal nincs jóban a demokráciával

Az Országgyűlés döntése számukra azt bizonyította, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása indokolt és demokratikus volt - mutatott rá a KDNP frakcióvezetője, aki kitért arra is, a veszélyhelyzet meghosszabbításakor az ellenzék ellenállása a demokráciával szembeni ellenérzésük megnyilvánulásaként értékelhető.

A világban, így Amerikában és több nyugat-európai fővárosban is, azt látják, a baloldal mostanában nincs jóban a demokráciával. Nálunk is kétségbe vonták a demokráciának és a hatékonyságnak az együttes működését, hiteltelenné téve magukat.

- fogalmazott Harrach Péter, hozzátéve, hogy a baloldal passzív ellenálló magatartásával veszélyeztette a védekezést. A kormány és a kormányoldal ugyanakkor elkötelezett a demokrácia iránt és képes hatékonyan cselekedni ilyen helyzetekben - összegzett Harrach Péter.

Gyorsan reagált a kormány

Simicskó István, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, a járvány elleni védekezés során a legfontosabb az emberi élet és a családok védelme volt, és a kormány mindent meg is tett ennek érdekében.

Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselőjeForrás: MTI/Bruzák Noémi

Annyi már most megállapítható, hogy az idő meghatározó tényező, a mai felgyorsult világban a bajok, veszélyek is gyorsabban jelennek meg. A kormány a leggyorsabbak között hozta meg a szükséges védelmi intézkedéseket, és így Magyarország eredményesen tudott védekezni - összegzett a kereszténydemokrata politikus. Kitért arra is, hogy

2010 óta folyamatosan jelennek meg külső és belső veszélyek, de a kormány védte és védi az embereket.

A KDNP-s politikus köszönetet mondott mindazoknak akik segítették a védekezést, az állami szerveknek, az állampolgárokat tájékoztatóknak, a járványügyi szakembereknek, egészségügyi dolgozóknak, és az egész társadalomnak fegyelmezett magatartásáért. Olyan korlátozásokat kellett bevezetni, amelyek új helyzetet teremtettek - idézte fel.

Tarlós már neki kezdett volna a Lánchíd felújításának

Harrach Péter kérdésre válaszolva a baloldal kamuvideójáról azt mondta, az beleillik az MSZP eddigi kommunikációs tevékenységbe. A valóság elferdítésével, megtévesztéssel kívántak pártpolitikai érdekeket szolgálni. Ez megengedhetetlen, és egy normális pártban ennek következményekkel kell járnia - rögzítette.

A Lánchíd felújításáról szólva Simicskó István kijelentette, ha

Tarlós István korábbi főpolgármester maradt volna Budapest élén, már régen elindultak volna a munkálatok. Sajnálatát fejezte ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem ura ennek a helyzetnek sem, ahogy a járvány elleni védekezésnek sem volt.

A tűzijáték megrendezéséről Harrach Péter azt mondta, fontosak az ünnepeink, minden nemzet és család számára nélkülözhetetlenek, és az államalapítás egy olyan esemény, amit meg kell ünnepelni a társadalom egészének élményt adó módon. Simicskó István hozzátette: járványügyi és egyéb, biztonsági szempontok figyelembe vételével fog a kormány bölcs döntést hozni. Bíznak benne, hogy az ellenzék is megérti és elfogadja majd ezt - fűzte hozzá.