Menesztették a Szegedi Törvényszék elnökét

Botka László alakuló ülés beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása közgyűlés polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Szeged, 2014. október 27. Botka László szocialista polgármester a szegedi közgyűlés alakuló ülésén a városházán 2014. október 27-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Újabb bíróval szemben indított fegyelmi eljárást az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Szeviép-ügy kapcsán - erről ma közleményben tájékoztattak. Emlékeztetnek rá: az OBH elnöke január 13-án rendelte el a büntető ügyszakot érintően a Szegedi Törvényszék elnöke igazgatási tevékenységének vizsgálatát. Az OBH hangsúlyozza: a vizsgálati jelentés elkészült, amelynek eredményeként kezdeményeztek további egy érintettel szemben fegyelmi eljárást. Hozzáteszik: így már három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárást felfüggesztették a Szeviép-ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. A harmadfokú eljárás a Pécsi Ítélőtáblán jelenleg is folyamatban van - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.
Vágólapra másolva!

Az OBH rámutat arra, hogy az érintettek fegyelmi felelősségéről a szolgálati bíróság jogosult dönteni. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni. Emellett

az OBH elnöke Tárkány-Szűcs Babettnek – a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására szóló – megbízását 2020. június 17. napjával visszavonta.

A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek - emelik ki a közleményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az után rendelt el januárban vizsgálatot, hogy a PestiSrácok.hu cikksorozatban rámutatott: súlyos összefonódások lehetnek a Szegedi Törvényszék és a Botka László vezette város között,

összeférhetetlenség és jogsértés merülhetett fel a Szeviép-perben felmentő ítéletet hozott bírói tanács tagjainál, akik másodfokon, bizonyítékok hiányában felmentették a vádlottakat.

A hírportál először arról írt, hogy a Botka László vezette szegedi önkormányzattól kapott jól jövedelmező megbízást a Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanács egyik bírájának, Nóvé Ágnesnek a családi cége.

Botka László szegedi polgármester Forrás: MTI/Rosta Tibor

Aztán megírták azt is: Kovalcsik Éva,

a bírói tanács vezetője feltűnően kedvező áron vásárolt lakást a szegedi önkormányzattól,

illetve hírt adtak arról, hogy az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége szignálja ki a Szegedi Törvényszéken a büntetőügyeket. Utóbb pedig a hírportál arról számolt be, hogy a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottjának a védője egy 2016-os meghatalmazás szerint éppen Nóvé Ágnes családi cégét képviselhette.

A PestiSrácok a közelmúltban arról számolt be, hogy információik szerint

az OBH-vizsgálatot menet közben a Szegedi Ítélőtáblára is kiterjesztették.

Emellett kitértek arra is, hogy a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását – vélhetően nem függetlenül cikksorozatuktól és az OBH-vizsgálatától – áthelyezték, így azt nem a Szegedi, hanem a Pécsi Ítélőtáblán fogják lefolytatni. Úgy tudják, a bírói tanács még ebben a hónapban összeül és döntést hoz az ügyben - írja a lap.

Korrupciógyanú, összefonódás

Ahogy arról korábban már többször beszámolt az Origo, az év elején derült ki, hogy

a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírók korrupciógyanús kapcsolatban lehettek a Botka László vezette szegedi önkormányzattal.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék felmentő ítélete előtt egy évvel ugyanis a Szegedi Járásbíróság tanácsa még egyértelműen bizonyítottnak látta a volt Szeviép-vezérek bűnösségét (több száz kifizetetlen kisvállalkozó,), és komoly, többéves letöltendő börtönbüntetéseket szabott ki a három Szeviép-vezérre, összesen 16 évet.

A Szegedi Törvényszék felmentő ítéletében azonban közölte, hogy nem talált elég bizonyítékot arra, hogy a csődbűncselekményt minden kétséget kizáróan megállapítsa.

Ezután derült ki, hogy

Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó Nóvé Ágnes bírónő és férje építőipari cége közel 800 milliót kapott a szegedi önkormányzattól, ennek ellenére mégis ítélkezhetett abban az ügyben, melyben a Botka László vezette szegedi önkormányzat súlyosan érintett.

A tanácsvezető bíró,

Kovalcsik Éva pedig 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres polgári lakást Szeged korzóján, miközben 21 millióra értékeltek. A ma már 50 millió forintot is érő lakást a bírónő nyolc nap után eladta.

De nem csak itt lehet összeférhetetlenség, hanem abban is, hogy a Szeviép-ügyet az egyik vádlott védőjének felesége szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fegyelmi eljárást indított a büntetőügyeket kiszignáló büntető kollégium vezető-helyettese ellen, akit az ügykiosztási jogkörétől is megfosztottak - írtuk még februárban.

Közben kiderült az is, hogy több százmillió forintos építőipari megbízásokat kapott a baksi önkormányzattól Nóvé Ágnes családi cége.

A bírónő előtte azonban egy másik büntetőügyben két és fél éves börtönbüntetésre ítélte Baks egyik önkormányzati képviselőjét, az építési vállalkozó Kovács Gábort. Kovács Gábor elítélése előtt Nóvé Ágnesék vállalkozása nem kapott munkát Bakson.

A Botka László vezette önkormányzat más botrányban is érintett, ugyanis az önkormányzat jogszerűtlenül dózeroltatta le a Mars téri kereskedők pavilonjait, ami több bűncselekmény gyanúját is felveti. A polgári és pótmagánvádas perek többsége gyanús módon elbukott, később azonban kiderült, hogy ennek mi is lehetett az oka: ifjabb Szilágyi János látta el a Szegedi Vásár és Piac Kft. és a (többi önkormányzati cég) képviseletét, csakhogy Szilágyi felesége Szegeden bíráskodott.

- írtuk akkor a Pesti Srácokra hivatkozva.