Ő volt a Dunántúl oroszlánja

Thury-vár
Vágólapra másolva!
A nagy törökverő, Thury György volt a várpalotai vár kapitánya 1554-től. Ő volt a magyar végvári vitézi élet egyik legnagyobb alakja. Hős, katona és hazafi. A törökök a Dunántúl oroszlánjának nevezték. Már elfoglalták Budát, Fehérvárt, Esztergomot és Veszprémet is, Palota várán még mindig magyar zászló lengett. Végül csak akkor tudták elfoglalni, amikor már nem Thury György volt a kapitánya. Érdekesség az is, hogy a legendák szerint a várpalotai várban készült az esküvőjére Beatrix - Mátyás király felesége. A várat 2011-ben és 2013-ban két ütemben újították fel, és ma az egyik legizgalmasabb élményt nyújtja a családoknak – igazi időutazáson vehet részt, aki ellátogat a várpalotai Thury-várba.
Vágólapra másolva!

A 14. századi palotát 1439-ben építették várrá. A történetírók szerint Thury György 1554-ben került a palotai várba. Derék, egyenes jellemű ember volt, és hatalmas erővel rendelkezett. A katonáit barátainak, testvéreinek tekintette. Nem volt gőgös és hiú, de a csatákban félelmetesen harcolt. Nem is tudta bevenni a török a várat, amíg Thury György volt a kapitánya. Mátyás és Beatrix is sokat vendégeskedett a várban – ahol a mai napig megvannak azok a rózsaablakok és freskók, amelyek a várat díszítették Mátyás idejében is – akár ők is érinthették azokat a falakat. A várban minden délután 15 óra 54 perckor díszlövést adnak le Thury György tiszteletére, ugyanis 1554-ben lett a vár kapitánya a híres harcos.
Az Origo a várpalotai Thury-várban forgatott – megnéztük Thury György pallosát, páncélját, és persze a díszlövést is a vár tetejéről. Nézze meg a videót.