Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is - időkorlát nélkül - megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának igazolására van szükség. Továbbá a telemedicinális ellátások lehetősége is megmarad.

A Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után is megmarad az e-receptek kiváltási módja, azaz elég egy személyazonosító okmány és a taj-szám bemondása a receptek kiváltásához. A

telemedicinális ellátások lehetősége is megmarad a veszélyhelyzet után is. Így az ellátás sajátosságait és orvosszakmai indokoltságát figyelembe véve továbbra is lehet a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani, távmonitoringot folytatni, gyógyszert rendelni, vagy védőnői gondozást ellátni távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.

IllusztrációFotó: Hirling Bálint - Origo

Az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszűnését követő időszakra vonatkozó speciális jogszabályi rendelkezéseket. Ezek között szerepel, hogy az Eletronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítiett ellátási esemény lesz a telemedicinás ellátás.

A most elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig van érvényben, azonban felhatalmazó rendelkezés biztosítja a kormánynak annak lehetőségét, hogy szükség szerint rendeletben szabályozza a telemedicinális ellátások feltételeit.