Fidesz-KDNP: A baloldal és a liberálisok a múlt átírására törekednek

2020.06.19. 20:48

Az Egyesült Államokban rendőri intézkedés következtében elhunyt George Floyd esete kapcsán az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói által megfogalmazott határozat elfogadhatatlan módon áll ki szélsőséges és erőszakos mozgalmak mellett. A képviselőcsoportok a közös múlt erőszakos átírására törekednek - közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciója pénteken.

A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében aláhúzta, a "szélsőséges baloldali mozgalmaknak" a történelem leegyszerűsítésére és a múlt átírására szobordöntögetésekkel és szoborrongálásokkal tett kísérletei a kommunista időket idézik.

Szomorúnak nevezték, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakciója engedett a baloldal nyomásának, és támogatta akirívóan egyoldalú, szélsőbaloldali logikára és érvrendszerre épülő határozatot.

Rendőrséggel összecsapó szélsőbalos anarchisták Párizsban 2020. június 13-án.Forrás: Hans Lucas via AFP/Karine Pierre / Hans Lucas/Karine Pierre

A néppárt határozottan elítéli a rasszizmus minden formáját, ugyanakkor a néppárti frakció nem igazolhatja az erőszakot és a közös történelmi múltunk erőszakos, ideologikus megtagadását - szögezték le.

Hozzátették, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja sajnálatát fejezi ki a szomorú halálesethez vezető rendőri túlkapás miatt, és bízik abban, hogy az elkövetők szigorú felelősségre vonása a jogszabályok szerint megtörténik.