Szijjártó Péter elítélte Klaus Iohannis legújabb magyarellenes intézkedését

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. június 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a minisztériumban 2020. június 11-én. Az eseményen a Szobi Italgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pandan Műanyagfeldolgozó és Környezettechnikai Kft. és a GLB Alkatrészgyártó és Szerelőipari Vállalkozási Kft. vezetői vették át a dokumentumot. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Alkotmányossági óvást emelt Klaus Iohannis román államfő a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti magyar-román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen - közölte a román elnöki hivatal. Iohannist legújabb magyarellenes intézkedése miatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szélsőségesen magyarellenes politikusnak minősítette. Hozzátette, ennek ellenére a budapesti kormány továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett, hiszen ez az Erdélyben és a Székelyföldön élő magyarok érdeke is.
Vágólapra másolva!

A bukaresti képviselőház által május végén elfogadott jogszabály előírja, hogy a román kormány

kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal a magyar-román-szerb hármas határnál található új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról.

Klaus Iohannis Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az államfő szerint azért sérti a román alaptörvényt a képviselőház által csaknem egyhangúlag megszavazott törvény, mert általa a parlament beavatkozna az államfő, illetve a kormány hatáskörébe.

Klaus Iohannis óvása szerint a nemzetközi kapcsolatok terén a parlamentnek az a szerepe, hogy a kormány által kidolgozott, az államfő által aláírt nemzetközi szerződéseket ratifikálja. Románia nevében kizárólag a végrehajtó hatalom kezdeményezhet nemzetközi tárgyalásokat, ezt törvény nem írhatja elő a kormány számára - olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A kihirdetésre váró törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD) három Temes megyei, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezte. A jogszabály indoklása értelmében, a határátkelő a Románia, Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést segítené,

hozzájárulna a munkaerő szabad áramlásához és megkönnyítené a határok által mesterségesen elválasztott családok tagjai közötti kapcsolattartást.

A kezdeményezők szerint

egy állandó határátkelő működtetése visszaszoríthatja az illegális migrációt is,

és a jelenlegi 85-ről 22 kilométerre csökkentené az utat Óbéb és a térség legfontosabb városa, Szeged között.

A magyar-román-szerb hármas határnál a magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már megnyílt az állandó határátkelőhely, amelyet tavaly októberben avatott fel Szijjártó Péter magyar és Ivica Dacic szerb külügyminiszter.

2021-ben a DMKT Eurorégió két nagyvárosa - Temesvár és Újvidék - is Európa kulturális fővárosa lesz.

Szijjártó Péter: Klaus Iohannis román államfő magyarellenes

Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán reagált Klaus Iohannis legújabb intézkedésére. Közölte, hogy

Folyamatosan belekeveri Magyarországot és a magyar kormányt a romániai választási kampányba – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Majd így folytatta: Most már ráadásul szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek, és nem átall olyan ügyeket akadályozni, amelyek mind a magyar, mind a román emberek számára fontosak.

- hangsúlyozta Szijjártó.

Értelmezése szerint, egy új határátkelő létrehozásának megvétózása nem mást jelent, mint két nemzet egymáshoz való közeledésének szándékos akadályozását.

A magyar kormány továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett, hiszen ez az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarok érdeke is

– nyomatékosította a külgazdasági és külügyminiszter.