Varga Judit: Erős, családokra és szuverén nemzetekre épülő Európa kell

VARGA Judit
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján az Országház Delegációs termében.
Vágólapra másolva!
Erős, családokra és szuverén nemzetekre épülő, sokszínű Európára van szükség - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken az Országházban.
Vágólapra másolva!

Varga Judit a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolásoknak, egyetemistáknak meghirdetett pályázat díjkiosztóján kiemelte, hogy Európának a közös lehetőségekről kell szólnia, nem a nemzetek elsorvasztásáról. Hangsúlyozta, hogy erős nemzetek nélkül Európa is csak gyenge maradhat.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján az Országház Delegációs termében. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hangsúlyozta, hogy

Majd hozzátette, hogy Magyarország uniós tagsága nem konformitást és megalkuvó beletörődést igényel, hanem aktív érdekérvényesítést, józan és bölcs együttműködést.

Úgy vélte, kihívásokból nincs hiány, hiszen a 2008-as gazdasági válság legyengítette, a migrációs válság megosztotta az uniót, majd elveszítették Nagy-Britanniát, most pedig a koronavírus-járvánnyal kell szembenézni.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője (b) kezet fog az első helyezett Simon Tamással, az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedéves jogász hallgatójával. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- emlékeztetett az igazságügyi miniszter. Továbbá kijelentette, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez, és egy erős Magyarország Európát is erősebbé teszi.

Azt mondta, Magyarország, Kelet-Közép-Európa és az Európai Unió jövője nem lehet

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Varga Judit igazságügyi miniszter, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője és a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat nyertesei.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Majd hozzáfűzte, hogy a jövőt mi, magyarok az összes európai nemzettel együtt közösen alakítjuk, és a jövő kulcskérdéseinek eldöntésében a fiatal nemzedéknek lesz oroszlánrésze. Kijelentette, hogy

abban, hogy egy keresztény értékekre épülő civilizációban csak a nemzetek képesek arra az együttműködésre, amely mindenki javát szolgálja, ezért sosem szabad megfeledkezni Európa szellemi gyökereiről.

Kitért arra, hogy

fontos a fiatalok érdeklődését felkelteni az uniós ügyek iránt, továbbá azt biztosítani, hogy észrevételeik megjelenjenek az európai vitákban.

Elmondta, hogy Magyarország ezen a téren nem áll rosszul, tehetségesek, kreatívak és elkötelezettek a magyar fiatalok. Hozzátette, hogy kiemelt hangsúlyt kell helyezni az elhivatott, a magyar érdekeket hatékonyan képviselő szakemberek utánpótlásának képzésére.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédet mond. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta, hogy

az EU arra az elvre épül, hogy vannak olyan kérdések, amelyekre könnyebb egy közösségben választ találni a közös érdekek és értékek mentén.

Kifejtette, hogy ilyen a béke fenntartása, a gazdaság felvirágoztatása, a klímaváltozás, a digitális kihívások kezelése, Európa globális befolyásának megtartása.

Hozzátette, hogy ugyanakkor fontos a szubszidiaritás, az arányosság elve is, vagyis,

ha egy kérdést hatékonyabban lehet helyi, regionális szinten kezelni, nincs szükség közös válaszokra.

Megjegyezte, hogy amikor ennyi új kihívással kell szembenézni, dinamikus vita zajlik arról, melyik kérdésre hol tudják a leghatékonyabb válaszokat megtalálni.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) és Varga Judit igazságügyi miniszter (b) átadja a második díjat Barta Lejlának (j2) és Balogh Zsuzsanna Zsófiának (j), az Eötvös Loránd Tudományegyetem harmadéves jogász hallgatóinak. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A képviseletvezető arról is beszélt, hogy szinte turbulensen változó, kihívásokkal teli világban élünk, annyi minden változik, hogy indokolt a még rövid távra készített programok újragondolása is, nem feledve az eredeti célokat, de igazodva az új kihívásokhoz. Hangsúlyozta, hogy

a fiatalok jelentik a jövőjét a szakemberképzésnek, az utánpótlását annak a szakembergárdának, amely garantálja, hogy színvonalas vita folyjon az EU kihívásairól és jövőjéről.

Sárdi Péter, az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetője (j) beszédet mond. Szemben Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k), Varga Judit igazságügyi miniszter (b2), Bárány Tibor, az Országgyűlés Hivatalának főigazgató-helyettese (b) és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Varga Judit és Zupkó Gábor adta át. A több mint húszéves múltra visszatekintő pályázatra idén számos pályamű érkezett anyaországi és határon túli magyar hallgatóktól. A tavaly decemberben megjelent pályázati hirdetmény kitekintést biztosított a közép-európai térségre, régiónk szerepére is.