Klinikai tesztelés előtt a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép

2020.06.22. 19:43

Hamarosan elkezdődik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése - mondta Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar méréstechnika és információs rendszerek tanszékét vezető egyetemi tanár a berendezés projektbemutatóján hétfőn.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép az egyetem dísztermében tartott projektbemutatón 2020. június 22-énForrás: MTI/Mónus Márton

A professzor azt mondta, a lélegeztetőgép klinikai kipróbálását szigorú orvosi ellenőrzés alatt tartják majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben.

Dabóczi Tamás ismertette, hogy a felkéréstől mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy lélegeztetőgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhető készülékekkel.

Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzoraForrás: MTI/Mónus Márton

A fejlesztőmunkáról szólva kitért arra, hogy a lélegeztetőgép megvalósítása több szakterület tudásanyagát ötvözi, az egyetemen kilenc tanszékről 36 munkatársa dolgozott a projekten.

A berendezés sorozatgyártásra alkalmas, az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható, felsőkategóriás eszközt sikerült kifejleszteni

- mondta.

A felkérést követően mindössze két hónap alatt sikerült az egyetem munkatársainak egy olyan lélegeztetőgépet kifejlesztenie, amely fel tudja venni a versenyt a világpiacon elérhető készülékekkelForrás: MTI/Mónus Márton

Józsa János, az egyetem rektora arról beszélt, hogy nem véletlenül kérték fel a Műegyetemet a gép kifejlesztésére, hiszen

az intézmény az innováció teljes spektrumát lefedi, az alapkutatástól a gyártásig.

Józsa János rektorForrás: MTI/Mónus Márton

A rektor úgy fogalmazott, nem egy átlagos lélegeztetőgép született, hanem annál sokkal jobb készülék, így egy fokkal nyugodtabban készülhet az ország a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára.

A klinikai tesztelés szigorú orvosi ellenőrzés mellett hamarosan elkezdődik. A sorozatgyártás a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékből naponta tízet gyártanakForrás: MTI/Mónus Márton

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium a koronavírussal kapcsolatos több projektet támogat. Ezek között említette a maszkgyártást, a vakcinafejlesztést vagy a szennyvízkutatási programot.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően páratlan fejlesztési összefogás alakult ki az országban, ami azt bizonyítja, hogy jól működik a hazai innovációs ökoszisztéma

– mondta.

Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkárForrás: MTI/Mónus Márton

Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, aki szakértőként vett részt a lélegeztetőgép kifejlesztésében, azt mondta:

Lenyűgöző műszaki tartalommal sikerült megalkotni a berendezést, ami jól szimbolizálja a gyógyítás és a mérnöki munka összekapcsolódását.

A készülékben a lélegeztetés minden fázisának külön egysége van, képes a kilégzési fázist is vezérelni, ezenkívül terápiás lehetőségeket is biztosít.

Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet főorvosaForrás: MTI/Mónus Márton

A Műegyetem munkatársai által kifejlesztett lélegeztetőgép sorozatgyártása a BM Heros Zrt.-nél indult el, a készülékből naponta tízet gyártanak.

A fejlesztés elnyerte a Pro Progressio Alapítvány innovációs díját, amelyet az eseményen adtak át.