Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a fontosabb kormányzati döntésekről, a Lánchídról és a gazdaság újraépítéséről. A minisztert az Origo munkatársa is kérdezte.

Gulyás Gergely a koronavírus-járvány kapcsán azt mondta, Magyarország a védekezés első szakaszát maga mögött tudja, az aktív fertőzöttek száma ezer alá csökkent.  Összességében el lehet mondani, a hazai védekezés eredményes volt, ehhez képest kell nézni a más országokban történteket. A közép-európai térség is jól áll, ám más földrészeken vannak aggasztó jelek, amelyek azt mutatják, azoknak lehet igaza, akik azt mondják, lehet egy második hulláma is a járványnak.  Ezzel a kormány is tisztában van, ezért a második hullámra az ország jobban felkészült, mint ahogyan az elsőre állt készen. Persze sikerült az összefogással bepótolni mindazt, ami egy országos járvány esetén a védekezéshez szükséges - mondta a miniszter.

Azt most senki nem tudja megmondani, hogy Európában lesz-e egy második hullám, ennek az esélye fennáll, a kormány ezért is tartotta fontosnak a járványügyi készültség meglétét, hiszen – mint hozzátette - amíg nincs vakcina, addig van vírusveszély.

A járványügyi készültség azt is jelenti, hogy szükség esetén bármikor lehet lépni, azaz szükség esetén akár határzárat is el lehet rendelni, minden egyes nap figyelik az adatokat, az Operatív Törzs is azért maradt meg, hogy a világon mindenhol figyelje a járványügyi helyzetet, a kormány meg azt nézi, hol lehet nyitva tartani a határokat, és szükség esetén hol kell lezárni azokat - monda.

De a készültség azt is jelenti – emelte ki Gulyás Gergely -, hogy 

a kórházparancsnoki rendszer is megmarad, hiszen ez a válság időszakában már bevált, már azért is, mert ugyan indokoltak voltak a szigorítások feloldása, de az korántsem biztos, hogy ez örökké így lesz, hiszen még fennáll a második hullám veszélye. 

Budapest vezetése a Lánchíd felújítása kapcsán az eredetileg megígért hatmilliárdos kormányzati támogatást kevésnek tartja, jelenleg tízmilliárdos igénnyel léptek fel.  Mindezeket a miniszter komolytalannak véli, mert olyannak tűnik a helyzet, hogy a főváros nem felújítani akarja a hidat, hanem sokkal inkább vitatkozni akar a kormánnyal.  Már csak azért – tette hozzá Gulyás Gergely, mert fél éve nem csinálnak semmit, a közbeszerzést sem írták még ki, mellette úgy követelnek különböző összegeket, hogy azt sem tudják, mennyibe is fog kerülni az egész. Emlékeztetett a politikus arra, hogy a Lánchíd felújítása a Fővárosi Önkormányzat feladata, ebben a kormánynak semmilyen teendője nincs. Ennek ellenére még az előző városvezetéssel kötöttek egy megállapodást, mely szerint támogatják a felújítást, amihez hatmilliárdot adnak Budapestnek - jegyezte meg Gulyás Gergely.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.