Csak azért indított egyéni vállalkozást egy férfi, hogy a feleségével együtt jogosultak legyenek táppénz igénylésére. Másfél év alatt, több mint 4 millió forintot vettek fel jogosulatlanul. Letöltendő börtönt kértek az ügyészek az 50 éves férfira.

Egy 50 éves, Nógrád megyei férfi, a nevelőanyja nevében indított egyéni vállalkozást 2016-ban, amibe teljes munkaidős dolgozóként bejelentette a feleségét és saját magát is teljes munkaidőben, személyi asszisztensként. A valóságban a cég semmilyen munkát nem végzett, nem voltak bevételei. Bért és járulékokat sem fizettek. 

IllusztrációForrás: pixabay.com

A vállalkozást csak azért hozták létre, hogy a látszólagos munkaviszonyuk miatt jogosultak legyenek táppénzre.

Azért, hogy a vállalkozás működése szabályosnak tűnjön, az adóhatóságnak hamis okiratokat nyújtottak be. A házaspár 2016 júliusa és 2017 novembere közöt, összesen 4.330.055 forint táppénzt vett fel jogosulatlanul, amiből a férfi 110.500 forint, a feleséget 1.215.086 forint visszafizetésére kötelezte a hatóság eddog.

A házaspár ellen az ügyészség költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a bíróságon. Az 50 éves férfi, amikor a csalást elkövették, feltételesen volt szabadlábon, így vele szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség letöltendő börtönbüntetést és a felfüggesztett szabadságvesztésének végrehajtását, valamint 1.585.650 forint összegű vagyonelkobzást javasol. A nővel szemben pedig a felfüggesztett börtönbüntetés mellett összesen 1.418.819 forint vagyonelkobzást.