Koronavírussal fertőzött kismama adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen múlt hét csütörtökön. Az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív lett.

A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19 fertőzést diagnosztizáltak - írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

Az édesanyát koronavírus okozta megbetegedésre utaló tünetek, illetve koraszülés veszélye miatt szállították át egy fővárosi kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára – amely a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény ezen a szakterületen.

Mint írják, az egyetemen azonnal PCR-tesztet végeztek a betegen, amely pozitív lett, a kismamát a többi betegtől elkülönítve kezelték. 

A baba és az édesanya állapota is stabil

A magzat medencevégű fekvése miatt a szülés korai megindulása után császármetszést végeztek. A műtét zavartalan volt, azt a fertőzésveszély maximális kizárását elősegítő szabályoknak megfelelően végezték el. Magyarországon 

ez az első eset, hogy Covid-19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést  – közölte az egyetem.

Hozzátették: az édesanya és a kisbaba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív.