Niedermüller Péter, DK-s polgármester kitolná a fizetős parkolás idejét Erzsébetvárosban, a bulinegyedet érintené a legérzékenyebben a változtatás - derül ki a kerület hivatalos oldalára feltöltött testületi előterjesztésből. A vendéglátósok után most az autósokat sarcolná meg a Gyurcsány-párti politikus.

Az erzsébetvárosi önkormányzat közzétette a soron következő, csütörtöki testületi ülés napirendi pontjait. Az ülés azért ígérkezik a szokásosnál izgalmasabbnak, mert a koronavírus-járvány miatt február óta Niedermüller Péter egy személyben hozta meg a döntéseket, amivel most kénytelen lesz elszámolni.

Büntetné az autósokat

A DK-s polgármester a 20. napirendi pont szerint a parkolási idő kitolásáról is megszavaztatja a képviselő-testületet. A jelenlegi szabályozás szerint 

  • a Károly körút – Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út közötti területen (bulinegyed), beleértve (a Király utca kivételével) a határoló utakat és tereket, 8 óra 30 perctől 20 óráig kell fizetni a parkolásért munkanapokon;
  • a kerület többi részén 8 óra 30 perc és 18 óra között fizetős a parkolás hétfő és péntek között.

Niedermüller előterjesztése szerint indokolatlan, hogy "a várakozási övezet használata 8.30 órától kezdődik", ezért javasolja, hogy a díjfizetés kezdőidőpontját fél órával korábbra, reggel 8 órára tolják ki a kerületben. Az önkormányzat hatásvizsgálatában azzal indokolta döntését, hogy a szigorítások forgalomcsökkenést eredményeznének.

Nem ez lenne az egyedüli változtatás, ugyanis Gyurcsány pártjának politikusa

  • a bulinegyedet a 2. díjtételű területekből az 1. díjtételű területek közé tenné át. Ez utóbbi kategóriába egyébként a Budai Vár, a belváros, valamint a Margitsziget tartozik;
  • rossz hír a bulizni vágyóknak, hogy ha a VII. kerületi testület elfogadja Niedermüller javaslatát, akkor sokkal tovább kell majd fizetni a parkolásért. Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzat 20 óra helyett 23 óráig fizettetne az autósokkal;
  • a városrész bulinegyeden kívüli része sem járna jól, ugyanis a DK-s polgármester az Erzsébet körút – Király utca – Lövölde tér – Városligeti fasor – Dózsa György út – Verseny utca – Thököly út – Baross tér – Rákóczi út által határolt területet, beleértve a határoló utakat és tereket, szintén eggyel előbbi kategóriába helyezné, így a terület a 3. díjtételből a 2. díjtételbe kerülne át.

A válság csúcspontján a kormány arra kérte az önkormányzatokat, hogy a gépjárműadó átengedésével járuljanak hozzá az úgynevezett járványügyi alaphoz és a gazdagabb települések támogassák a szegényebbeket.

A főváros és a baloldali vezetésű kerületek ezt nem akarják elfogadni, nem szeretnének hozzájárulni a válság közös leküzdéséhez, így ennek árát az emberekkel próbálják megfizettetni. Ez történik most is.

Újabb sarc Erzsébetvárosban: Niedermüller Péter ezúttal az autósokat büntetnéForrás: Facebook

A vendéglátósok is a célpontjába kerültek

Ráadásul nem ez volt az első ilyen kísérlete a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzatnak: májusban szabálytalanul próbálták meg a tavaszi-nyári szezonra szóló területfoglalási díj utólagos befizetésére kötelezni a helyi vendéglátósokat. Pedig a május 4-ei, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet világosan kimondta, hogy a járvány gazdasági hatásai miatt szeptember elsejéig mentesülnek a teraszhasználati díj megfizetése alól.

Ennek ellenére a VII. kerületi önkormányzat szeptemberi fizetési határidővel ki is számlázta az érintetteknek a területfoglalási díjat, amin rengetegen felháborodtak.

Gyurcsány polgármestere azonban nem akarta ilyen könnyen elengedni a dolgot, ezért a fővárosi kormányhivatalhoz fordult  jogértelmezésért. A BFKH állásfoglalásában megállapította, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat szabálytalanul járt el. Amennyiben az erzsébetvárosi vendéglősök a kormányrendelet által előírt időszakra vonatkozóan közterület-használati díjat fizettek, úgy annak visszatérítéséről az erzsébetvárosi önkormányzat köteles intézkedni - szögezte le a BFKH.