Ellopta a postaládából a nemzeti konzultációs íveket egy baloldali aktivista - videó

Boríték lopás, GIF, 666px
Vágólapra másolva!
Egy szolnoki ház postaládájából lopta ki a nemzeti konzultációs íveket egy nő - derült ki az Origo birtokába került videofelvételből. A nőről lapunk birtokába került több kép is, amelyen baloldali politikusokkal kampányolt közösen a tavalyi önkormányzati és EP-választáson. Az elmúlt napokban a baloldal teljes támadást próbált indítani a nemzeti konzultáció ellen. Ennek során a jogszabályok sem zavarják őket. 
Vágólapra másolva!

Egy Origo birtokába került videofelvételen egyértelműen az látszik, hogy egy nő egy szolnoki ház postaládájából kilop egy borítékot. Ezt követően megnézi, és elmegy vele. A videót alább tekinthetik meg.

Elértük az érintett társasház tulajdonosát, aki elmondta, hogy miután megnézte a felvételt, megkérdezte a postát, milyen borítékot kézbesítettek aznap.

A postán megerősítették, hogy a nemzeti konzultációs ívek szerepeltek benne.

A ház tulajdonosa arról is beszélt, hogy információi szerint a városban több postaládából is loptak el konzultációs íveket.

A tolvaj a baloldallal kampányolt

A videofelvételen szereplő nőről az Origo birtokába több kép is került. Az alábbi fotón az látható, hogy Radócz Zoltánnal, a baloldali pártok polgármesterjelöltjével közösen kampányolt még a tavalyi EP-választáson. A postaládából lopó nő MSZP-s sapkában szerepel a képen.

Forrás: Origo

Hadházyék állhatnak az akció mögött

A mostani akció beleillik abba a nemzeti konzultáció elleni baloldali támadásba, aminek az egyik vezére a radikális baloldali Hadházy Ákos. A független képviselő és több társa arra buzdította szimpatizánsaikat, hogy nekik küldjék meg a kérdőíveket, ne a kormánynak. Ennek érdekében mozgósítani kezdtek az utcákon is, több Facebook-poszt is arról tanúskodik, hogy már pultoznak a kérdőívekért.

Az, hogy valaki a nemzeti konzultációs íveket közcélnak álcázott magáncélra kívánja felhasználni, súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel, ráadásul ez a módszer torzíthatja a konzultáció végeredményét - nyilatkozta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője, aki szerint a baloldal retteg a népszerű intézménytől, azért próbálja mindenáron megtorpedózni. Ifj. Lomnici Zoltán az akció jogi következményeire kitérve azt mondta, hogy

"Enyhébb megítélésű cselekmény esetén a NAIH hatósági eljárás eredményeként 10 millió forint összegig terjedő bírságot szabhat ki" - tette hozzá.

Péterfalvi Attila: Kizárólag meghatározott célból lehet adatot kezelni

Az Origo megkereste Péterfalvi Attilát, a NAIH elnökét is. "Ha olyan kérdőíveket gyűjtenek be, amelyen szerepel név, akkor az adatkezelésnek minősül" - hívta fel a figyelmet az adatvédelmi hatóság vezetője, aki elmondta, kizárólag meghatározott célból lehet adatot kezelni. Álláspontja szerint ilyen esetekben "a hozzájárulás a megfelelő jogalap", amihez az adatkezelés céljáról, az adatok őrzésének időtartamáról, a törlés módjáról megfelelő tájékoztatót kell készíteni.

- fogalmazott. Kiemelte, hogy Hadházy Ákos korábbi akciója miatt jelenleg is zajlik az eljárás az adatvédelmi hatóságnál. Az, hogy ebben az ügyben indul-e eljárás, többek között attól is függ, hogy érkezik-e panasz az akció ellen.