Csak mobilján láthatja babáját a koronavírusos budapesti anya

Vágólapra másolva!
Még nem ölelhette át gyermekét az a koronavírusos anya, aki egészséges, ám koraszülött kislányt hozott világra egy budapesti kórházban. A csöppség első napjait az anyuka csak webkamerán át követheti - olvasható a Borsonline.hu-n.
Vágólapra másolva!

Egy édesanya emlékeiben felejthetetlen az a nap, amikor gyermeke a világra jön. Ezzel valószínűleg az az anyuka is így lesz, aki múlt csütörtökön adott életet újszülöttjének. Az ő helyzete azonban komplikáltabb, ugyanis koronavírus okozta megbetegedésre utaló tünetek, illetve koraszülés veszélye miatt szállították át egy fővárosi kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, amely a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény.

A gyanú a szülés előtt beigazolódott, a kismama megfertőződött a koronavírussal.

Csak negatív tesztelés után veheti ölbe gyermekét az anya

A várandósság 31. hetében, 1450 grammal, császármetszéssel jött világra a lány, akinek az édesanyjánál ugyan kimutatták a koronavírus-fertőzést, de a gyerek két tesztje is negatív lett. Ennek a szakemberek szerint az az oka, hogy a vírus sem a méhlepénnyel, sem a vérrel nem terjed.

– mondta el a Borsnak dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese, aki hozzátette: Bár az anyuka szépen gyógyul, egyelőre az állapota sem teszi lehetővé, hogy meglátogassa a gyermekét. Korábban volt oxigénigénye is, ma már szerencsére erre sincs szüksége.

Mivel az anyuka fiatal és alapvetően egészséges, abban bíznak, hogy néhány nap alatt felépül a betegségből.

Nem kell tartani az anyatejtől, az nem fertőz

A koraszülött csecsemőket általában akkor szokták hazaengedni, amikor elérik a kétkilós súlyt. A kislány még hetekig az osztályon marad, hogy fejlődhessen.

- mondta el dr. Bánhidy Ferenc.

A koraszülött csecsemőknél még fontosabb az anyatej, amit ebben az esetben is meg kell oldani. Felmerül a kérdés, hogy a koronavírusos anya megfertőzheti-e azzal a gyermekét.

- magyarázta az igazgatóhelyettes, aki azt is elmondta a napilapnak, hogy az orvosok ötlete volt a bekamerázás. A szülők így folyamatosan láthatják gyereküket.