Három embert is megkéselt B. Balázs két társával 2001. szeptember 28-án. Innentől kezdve 17 éven sikeresen bújkált Mexikóban. A rendőrök végül elfogták, most született ítélet az ügyében.

B. Balázs két társával 2001. szeptember 28-án betört a XII. kerületi Rácz Aladár utcában lévő szállodába azért, hogy onnan lopjon. A hotel alkalmazottjai viszont észrevették, mire készülnek, és megpróbálták a helyszínen visszatartani a társaságot.

A férfi előrántott egy kést, amivel három embert is megkéselt,

aztán elmenekült a helyszínről. De mielőtt ez sikerült volna neki, a recepciós is elé állt. A férfi rá is rátámadt.

Többször megszúrta a mellkasán és a hasán,

amivel közvetlen életveszélyes sérülést okozott neki.

Forrás: police.hu/ORFK/Antal N.

Az áldozat életét a gyors orvosi ellátás mentette meg. Sehol sem találták a rendőrök. Eközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt indított nyomozást az ügyben.

Elrendelték a férfi körözését, a bíróság pedig európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiemelt körözött személyek felkutatására szakosodott Célkörözési Alosztályának munkatársai 2018 elején tudták meg,

hogy a késes támadó Mexikóban bujkál.

Felvették a kapcsolatot a mexikói hatóságokkal, Folyamatosan tájékoztatták őket a férfi tartózkodási helyére utaló információkról. A beszerzett adatok alapján B. Balázs Közép-Amerikában hamis személyivel kezdett új életet. 2018 nyaráig egy építési vállalkozás egyik vezetőjeként tevékenykedett.

Mexikóban fogták el a gyilkossági kísérlet miatt körözött rablótForrás: police.hu/ORFK/Antal N.

A KR NNI Célkörözési Alosztály nyomozóinak felkérésére a mexikói rendőrök 2018. június 27-én Veracruz városában elfogták a férfit. A rendőri szervezetek közötti kapcsolattartásban és a mexikói műveleti tevékenység koordinálásában közvetítőként az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatala (FBI) járt el.

B. Balázzsal 2018. augusztus 1-jén landolt a repülő a budapesti repülőtéren. 

Forrás: police.hu/ORFK/Antal N.

Magyarországra érkezése után a férfit a BRFK nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Vele szemben a korábban felfüggesztett eljárást a BRFK folytatta.

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A bíró bűnösnek találta a férfit, amiért

8 év fegyházbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészek és az ügyvéd is fellebbezett. A férfi most bűnügyi felügyelet alatt áll, az ügyészség indítványozta letartóztatásba helyezését, amelyet a bíróság elutasított. Az ügyészség ez ellen is fellebbezett.