Börtönbe kell mennie egy korrupt, Békés megyei laborvezetőnek

rendőrség, rendőrautó
Vágólapra másolva!
Három év kilenc hónapra börtönbe kell vonulnia annak a laborvezetőnek, aki többször utaltatott a saját számlájára 10-20 ezer forintot a laborral szerződő cégek vezetőivel. Azt ígérte nekik, hogy gyorsabb lesz az eljárás, amelyben engedélyhez jutnak. A döntés jogerős.
Vágólapra másolva!

A vádlott 2004-től egy kft.-ként működő kémiai laboratórium vezetőjeként dolgozott Békés megyében. A gazdasági társaság vízvizsgálatokkal kapcsolatos akkreditációval rendelkezett. A vízminőségi igazolásokat kérő, leginkább élelmiszerrel foglalkozó cégek a kft.-vel szerződtek, az elvégzett munkát számla ellenében fizették. A vádlott a szolgáltatást igénybe vevőktől, többnyire gyorsabb ügyintézést ígért.

Saját magának 2007 és 2010 között bizonyíthatóan mintegy 70 esetben, esetenként tízezer, illetve húszezer forintot kért, összesen majdnem egymillió forint összegben.


A vádlottat feljelentették a rendőrségen. A nyomozók vádemelési javaslata után az ügyészek a bíró elé állították a korrupt laborvezetőt, aki végig mindent tagadott.

Forrás: Police.hu

Végül

hatvannyolc rendbeli, ebből négy esetben folytatólagosan elkövetett, vesztegetés elfogadásában

mondta ki bűnösnek a Békéscsabai Járásbíróság 2017. október 26-án K. Z. R. vádlottat,

amiért 3 év 9 hónap börtönre, 500 ezer forint pénzbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Ugyanakkor az ellene további 5 rendbeli vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól felmentette elsőfokon.

Forrás: Dreamstime

Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezést nyújtott be, így került az ügy a Gyulai Törvényszékre, amely az elsőfokú ítéletet megváltoztatta.

A törvényszék a vádlottat további 4 rendbeli vesztegetés elfogadásában találta bűnösnek, és a pénzbüntetés összegét 1,5 millió forintra emelte.

A bűnösség eltérő megállapítása miatt harmadfokra került az ügy, amivel éltek is a felek. Az ügyész és at ügyvéd is fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a vesztegetés elfogadása miatt K. Z. R. ellen indított ügyben a Gyulai Törvényszék ítéletét. A vádlottat az ellene négyrendbeli vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól felmentette. Ezt azzal indokolták, hogy a vádlottnak nincs vagyona és minimálbérből tartja el két kiskorú gyermekét, pénzbírságot nem kell fizetnie. Az elsőfokon kiszabott 3 év 9 hónap börtönbüntetésen viszont nem változtatott. A döntés jogerős.