Karácsony Gergelyt azért kérik számon a Lánchíd állapota kapcsán, mert kilencedik hónapja nem csinált semmit - fogalmazott Tarlós István a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A volt főpolgármester szerint megvan a fedezet a híd felújítására, amihez a tervek is készen állnak.

„Egy kommunikációs zavar van. Az a leplezetlenül, többször is kimondott állítás és álláspont, mentalitás, hogy az online térben a valóságnak nem túl nagy szerepe van, az most kétségtelen bizonyítást kezd nyerni. (...) Egyesek, még politikusok is azt kezdik állítani, hogy a Lánchíd az állam tulajdona. Ez teljes félreértés. Segítsünk egy kicsit abban, hogy ne a láthatatlan világ homályába vesszenek a tények. Kétségtelen tény, és ez jogi kérdés, hogy jogilag a város közúti hídjai, tehát Árpád híd, Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd, Petőfi híd ezek egyértelműen és kizárólagosan a főváros tulajdonai" - mondta Tarlós István, aki szerint  

a főpolgármester urat azért kérik számon, mert kilencedik hónapja nem csinált semmit. 

"Már rég ki kellett volna írni a műszaki tendert, hiszen annak semmilyen jogi, műszaki akadálya nincsen" - indokolta meg, miért nagy az elégedetlenség a főváros tétlenségével kapcsolatban. Elmondta, hogy az előző budapesti vezetés asztalán 2018-ra kész kivitelezési tervek voltak, amit később meg is tendereztettek.

Tarlós István úgy látja, nem igaz Karácsonyék állítása, miszerint a fővárosnak nincs pénze a felújításra. Ezt többek között azzal támasztotta alá, hogy míg a tavalyi évben 380 milliárd, addig az idei évre több mint 400 millió forint a költségvetési főösszeg. 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az Origónak írt véleménycikkében kiemelte, hogy jelenleg annyi pénz van Budapest számláján, amennyiből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat. "Ennek ellenére a Főváros ellenzéki városvezetése gyakorta mutogat a kormányra, ha valamilyen ügyben kudarcot vall. Ez a felelősséghárítás a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés idején szinte rutinszerűvé vált" - kifogásolta. Meglátása szerint ez azért ellentmondásos, mert a kormány az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a fővárosra. 

"A kormányzat továbbra is partnerségre törekszik a fővárossal, azt szeretné, és ez az érdeke is, ha a következő években Budapest a világ legélhetőbb városai között lenne számontartva. Csak remélni tudjuk, hogy a jelenlegi főpolgármester célkitűzései is ebbe az irányba mutatnak. Nem a felelősséget kellene megpróbálni másra hárítani, hanem a munkát elvégezni! Ebben Magyarország Kormánya bármilyen önkormányzat bármilyen politikai színezetű vezetésének mindig partnere lesz!" - fogalmazott cikke lezárásaként.