Újabb korrupciógyanús ügyek kerültek elő a momentumos Gödön, szétrobbanhat a baloldali szövetség

Vágólapra másolva!
Robbanás közeli állapotba került a hatalomra jutott gödi baloldal: Balogh Csaba momentumos polgármester korrupciós ügyeik miatt DK-s és LMP-s alpolgármestereinek leváltását kezdeményezte a képviselő-testületnél. Ezzel szétszakadhat a szedett-vedett baloldali városvezetés, akár időközi választás is lehet a Pest megyei településen. 
Vágólapra másolva!

A történet előzménye röviden:

  • tavaly októberben a gödiek a baloldal közös jelöltjeként induló momentumos Balogh Csabát választották meg polgármesternek. A választás végeredménye kifejezetten meglepő, hiszen a fideszes Markó József polgármestersége alatt komoly fejlődésen ment keresztül a Pest megyei város;
  • minden adott volt a hatalomra jutott baloldalnak a bizonyításra, hiszen a képviselő-testületben is többséget szereztek, a pozíciókat pedig az országos modell szerint leosztották egymás között; csakhogy a város vezetése helyett egymással kezdtek el foglalkozni, megmutatva, hogy közel sem mindenhol működik a baloldali összefogás stratégiája;
  • az első komolyabb összetűzés a márciusi képviselő-testületi ülésen történt. Balogh Csaba először megpróbálta figyelmen kívül hagyni Lőrincz László, DK-s alpolgármester veszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztéseit, majd miután ez nem sikerült, szokatlan végszóval hagyta ki azokat. "Már negyed 9 van" - ezekkel a szavakkal zárta le a testületi ülést a momentumos polgármester, aki a következő ülésre tolta Lőrincz László indítványait, amit aztán soha nem vett napirendre. Sőt, két hónappal később, annak lényegi elemeit átemelve, saját előterjesztést nyújtott be a témában, amit aztán el is fogadott.
  • ezt követően nyíltan egymásnak estek: Balogh a veszélyhelyzet adta hatalmával visszaélve leváltotta a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki a DK politikusa volt. Tóth Ágnes nem hagyta annyiban a menesztését és feljelentette a momentumos városvezetőt;
  • nem ez volt az egyetlen botrány: miután Balogh azt tanácsolta alpolgármestereinek és az őt kritizáló képviselőknek, keressenek maguknak más önkormányzati posztot, az érintettek kiküldtek egy levelet a baloldali pártelnököknek, valamint több szerkesztőségnek, amiben alkalmatlannak és autokratikus vezetőnek nevezték felettesüket.
  • ezután előkerült egy hangfelvétel, amelyen Balogh korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolta meg alpolgármestereit. Mint fogalmazott, megingott a bizalma bennük, és szeretne nekik valami más pozíciót találni.

Az előzmények ismeretében csak az volt a kérdés, mikor robban a kényszerszövetség.

Leváltaná alpolgármestereit

"Hatékonyabb, lelkiismeretesebb alpolgármesterekre van szüksége a városnak" - írta közösségi oldalán Balogh Csaba, ami azt jelzi, vége lesz a közös munkának, és ezzel jó eséllyel a baloldali koalíciónak is. A momentumos politikus először általánosságban, majd személyekre lebontva indokolta meg döntését. Mint írta,

  • a gödi alpolgármesterek nem tudták megfelelően ellátni feladataikat;
  • korlátozottan álltak rendelkezésre;
  • a rájuk bízott feladatokat elhanyagolták;
  • gyakran egyszerűen nem lehetett őket elérni hivatali munkaidejükben;
  • mindezzel pedig demotiváló hatással voltak az önkormányzati dolgozókra.

Ezután megnevezte, kikről van szó, és mik a kifogásai velük szemben: egyikükkel szemben

súlyos korrupciós vádakat fogalmazott meg.

Lőrincz László DK-s alpolgármester, állítása szerint, a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre.

Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester pedig szerinte nem tudott felmutatni eredményeket a Samsung köré helyezendő mérőállomások beszerzésének előkészítése és a korábbi városvezetés ügyeinek átvilágítása kapcsán.

Mivel Balogh Csaba szerint a két alpolgármester nem tudta teljesíteni a gödieknek tett ígéreteit, ezért a jövő hétfői ülésre benyújtott egy, a leváltásukat indítványozó javaslatot.

Erősen kérdéses, hogy mi jön ezután, ugyanis a gödi képviselő-testületben meglehetősen kuszák az erőviszonyok. A négy kormánypárti képviselővel szemben egy erősen megosztott baloldal áll, így közel sem biztos, hogy átmegy a javaslat a testületen. Ugyanis a jobbikos Szilágyi László, a DK-s Lőrincz László, az LMP-s Fülöp Zoltán egészen biztosan el fogja utasítani Balogh előterjesztését, éppen ezért lényeges, a Fidesz képviselői hogyan fognak szavazni. Az viszont biztosra vehető, hogy a momentumos polgármester felesége, Varju Viktória és Andrejka Zombor Attila támogatni fogja azt.

Amint a fentiek mutatják, ebből akár teljes robbanás is lehet, ami radikális esetben időközi választást eredményezne.

Máshol is szétmentek

Nem egyedül Gödön repedt meg a baloldali szövetség. Szolnokon két képviselő is kilépett a baloldali pártokat összefogó Szolnoki Többség nevű frakciószövetségből. Ligeti József és Fajcsák Károly távozásával módosultak a képviselő-testületi erőviszonyok, ami lényeges a település irányításának szempontjából. A szakítást követően egyre-másra láttak napvilágot a baloldal belső harcairól készült hangfelvételek. Az egyiken a jobbikos Szotyori-Lázár Zoltán és az MMM-es Lukácsi Katalin fideszügynöközte egymást. Mint ismert, a megyei jogú várost a fideszes Szalay Ferenc vezeti, azonban a képviselő-testületben nem sikerült többséget szereznie a kormánypártoknak tavaly októberben.

Lépnie kellett a kormánynak

Mint ismert, a kormány áprilisban úgy döntött, hogy különleges gazdasági övezetet hoz létre Gödön. Ahogy beszámoltunk róla, a kormány megteremtette annak jogi lehetőségét, hogy egyes kijelölt területeken bizonyos közterületek, közparkok, közutak tulajdonjoga, valamint a helyi adóztatás joga a megyei önkormányzatra szálljon át.

A lépésre azért is volt szükség, mert súlyos korrupciógyanús ügyek kerültek elő a városban. Az Origo birtokába jutott hangfelvételen Balogh Csaba arról beszél, hogy megingott a bizalma baloldali alpolgármestereiben. "Nem kellene úgy történnie, hogy nyolcan, sőt kilencen elindulunk egy pártszövetségben azért, hogy leküzdjük a korrupciót, aztán sorra korrupciógyanús ügyek, illetve konkrét ügyek kerülnek elő. Ezzel polgármesterként nekem igen nehéz bánnom" - így szembesítette beosztottjait egy korábbi frakcióülésen.