Varga Judit: Az Európai Uniót közelebb kell hozni az állampolgárokhoz

Varga Judit, Trócsányi László, Európai bizottság
Varga Judit igazságügyi miniszter és Trócsányi László európai parlamenti képviselő beszélgetnek Andreja Metelko-Zgombic európai uniós ügyekért felelős horvát államtitkárral az Európai Bizottság által kezdeményezett online konferencián.
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság által kezdeményezett, Európa jövőjéről szóló konferencia kivételes lehetőség arra, hogy közelebb hozzák az állampolgárokhoz az Európai Uniót, áthidalva a szakadékot köztük és az európai intézmények között - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter egy csütörtöki videokonferencián.
Vágólapra másolva!

Varga Judit rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben számos kihívással szembesültünk, mint a globális gazdasági válság, a migrációs válság, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, most pedig a koronavírus-járvánnyal.

A tárcavezető aláhúzta, hogy bár a járvány átrendezte a fontossági sorrendeket, nem szabad, hogy az erősebb Európa vágyképe feledésbe merüljön. "Magyarország az erős tagállamokon nyugvó erős Európai Unióban hisz" - szögezte le a miniszter, nyomatékosítva, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Majd hozzátette, hogy az Európai Uniónak

Varga Judit kiemelte, hogy Magyarországnak nagy tapasztalata van az állampolgárokkal folytatott közvetlen demokratikus párbeszédben, miután 2010 óta számos nemzeti konzultációra került sor.

- fűzte hozzá.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Trócsányi László európai parlamenti képviselő beszélgetnek Andreja Metelko-Zgombic európai uniós ügyekért felelős horvát államtitkárral az Európai Bizottság által kezdeményezett online konferencián. Forrás: Facebook - Varga Judit

A webináriumot az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet szervezte. A beszélgetésen Trócsányi László európai parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter, Antonio Tajani, az Európai Parlament korábbi elnöke, Andreja Metelko-Zgombic európai uniós ügyekért felelős horvát államtitkár, Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter, valamint európai civil szervezetek képviselői vettek részt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019 végén ismertette programjának részeként az Európa jövőjéről szóló konferencia ötletét. A széles körű egyeztetés a tervek szerint 2020-ban kezdődik, és két éven át, több körben zajlik majd.