Fidesz: Az 50-es évek besúgóhálózatát hozza vissza Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
Spiclitörvénnyel építi vissza az 50-es évek besúgóhálózatát Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen - állítja a helyi Fidesz. A közgyűlés által elfogadott rendelet szerint, aki bizonyítékot szolgáltat az önkormányzat érdekeit sértő bűncselekményről vagy a városban elkövetett szabálysértésről, annak a városháza pénzt fizet, amelynek mértékét a polgármester határozza meg. A jobboldal attól fél, hogy az emberek egymást fogják feljelentgetni.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter elmondta, ezzel a rendelettel akarnak fellépni a korrupció, a vandalizmus, vagy épp az illegális szemétlerakás és a mérgező hulladékégetés ellen is. Az őt támogató Mindenki Magyarországa, Tiszta Vásárhelyért Egyesület képviselője csak a pénzbeli díjazást kifogásolta.

Az 50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idézi Márki-Zay Péter polgármester a vásárhelyi Fidesz szerint.

Az általuk spiclitörvénynek nevezett rendelet alapján bárki feljelentheti a szomszédait, polgártársait, és az nem fogja csökkenteni a bűncselekmények számát.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) "felháborítónak, szégyenletesnek, az ötvenes, hatvanas évek besúgóit, spiclijeit, kellemetlen és tragikus éveit idézőnek" nevezte az előterjesztést, amivel szerinte a város évtizedeket lépne vissza, és negatívan hatna az ott élőkre. Hozzátette,

az önkormányzatnak most is vannak eszközei, ezért fejlesztették éveken át a térfigyelő kamerarendszert.

Horváth Zoltán (Szeretem Vásárhelyt Egyesület - Fidesz-KDNP) szerint az elképzelés "polgárt a polgárral, szomszédot a szomszéddal" állít szembe.

A rendeletet kilenc igen, négy nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A polgármester azt mondta, a bejelentőknek szánt díjaszásra egyelőre nincs külön keret, az extra kiadásokból fizetne az önkormányzat, de ha szükséges, még a költségvetést is módosítják.