Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-nek adott szombat esti interjújában elmondta, az elmúlt hetekben erősödött a migrációs nyomás a magyar határokon. Hozzátette, a sokadik alagutat fedezték fel a határkerítésnél, de arra is volt már példa, hogy az embercsempészek létrákat vittek a határkerítéshez.

Bakondi György azt mondta: már június végére annyi embercsempészt fogtak el a hatóságok, mint tavaly egész évben.

Kifejtette, az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt az országok lezárták határaikat. A hadsereg és rendőri erők bevetésével bebizonyosodott, hogy ha megvan a szükséges politikai akarat, a határokat le lehet zárni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által 2019. november 29-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a szerb-magyar határ alatt átvezető alagutak egyikéről, amelyeket felszámolt a rendőrség.Forrás: MTI/ORFK/Orfk/-

Ennek következtében sok migráns rekedt a görög szigeteken és a balkáni útvonal országaiban. Most viszont megszűntek a járvány miatti korlátozások, így megkezdődött - például - a migránsok tömeges átszállítása a szigetekről a kontinensre - hívta fel a figyelmet Bakondi György, hozzátéve, hogy ennek nyomán a magyar határokon is erősödő migrációs nyomást tapasztaltak az elmúlt hetekben.

A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra is, hogy már a sokadik alagutat fedezték fel a határkerítésnél, de arra is volt példa, hogy létrákat vittek oda. Az embercsempészek megfelelő díjazásért minden segítséget megadnak, hogy a migránsok átjussanak a kerítésen - jegyezte meg Bakondi György.