Nem csak úgy lehet élni, mint Kim Kardashian

2020.06.27. 16:21

A napokban elindult a Megafon, amelynek célja, hogy megtalálja és felerősítse a nemzeti hangokat az interneten. De mi is ez a kezdeményezés? És hogyan lehet csatlakozni hozzá? A Megafon alapítóját, Kovács Istvánt kérdeztük.

A bemutatkozó videót azzal a kérdéssel kezdi: „Feltűnt már, hogy a Facebookon szinte kizárólag balliberális tartalmak jönnek szembe?" Nem azt halljuk megállás nélkül, hogy a jobboldal letarolja a médiát, és a baloldali hangok azok, amelyek el vannak nyomva?

De ezt halljuk, viszont ez egyáltalán nem igaz. Éppen ellenkezőleg. Ha csak a hagyományos médiumokat nézzük, akkor is egyértelműen balliberális túlsúly van: a legnagyobb televízió, a legnagyobb hetilap baloldali. Emellett pedig én azt vettem észre, hogy az online világban is ugyanez a helyzet, sőt sokkal rosszabb. Ha regisztrálunk egy közösségi platformra – vegyük mondjuk a Facebookot, mert nekik van a legtöbb felhasználójuk Magyarországon - azt látjuk, hogy elárasztják a hírfolyamot a balliberális tartalmak.

Egyszerűen nem tudjuk megkerülni, hogy a balliberális mantrával találkozzunk nap mint nap, még akkor sem, ha nem értünk egyet velük bizonyos kérdésekben. Hogy egy példát is említsek: most éppen Pride hónap van, ezért megjelentek a Pride-al kapcsolatos tartalmak, képek, gifek. Hamarosan a like gombot felváltja a szivárványszínű like gomb is. És ha ez ellen fel merünk szólalni, és nem támogatjuk ezt a mozgalmat, akkor az ő értelmezésük szerint minimum kirekesztőek vagyunk, de sokkal inkább fasiszták.

Erre lesz megoldás a Megafon?

A Megafon abban tud segíteni, hogy azok a konzervatív, nemzeti hangok, amelyek elvesznek ebben a baloldali véleménycunamiban, megerősödjenek. Én sajnos azt látom, hogy kialakult egyfajta öncenzúra a jobboldalon. A konzervatív értékrenddel bírók sokszor inkább csöndben maradnak, mert attól félnek, hogy ha őszintén elmondják a véleményüket, akkor megbélyegzik őket. Holott a konzervativizmus egy olyan életforma, amelyet érdemes vállalni, bemutatni és promotálni. Az elmúlt száz év egyik legnagyobb válságát éli a nyugati civilizáció, és szerintem ez az univerzálisnak hitt és erőltetett balliberális gyakorlatnak köszönhető. Nekünk, konzervatívoknak az a feladatunk, hogy bemutassuk, nem csak úgy lehet élni, mint Kim Kardashian.

Kim KardashianForrás: Getty Images/2019 Karwai Tang/Karwai Tang

Tehát ez egyfajta harcba hívás a balliberális elnyomás ellen?

Pontosan. Én sokáig szkeptikus voltam a közösségi médiával szemben, de rá kellett jönnöm, hogy van egy olyan réteg, akikhez én pusztán azzal, hogy televízióban, rádióban szerepelek, egész egyszerűen nem jutok el. Pedig nekik is van mondanivalóm - ahogy rajtam kívül nagyon sokaknak a nemzeti oldalon. Ezért döntöttem úgy, hogy létrehozok egy olyan platformot, amelyik támogatja ezeket az értékes embereket és gondolatokat, és bátorítja őket arra, hogy igenis érdemes vállalniuk a véleményüket.

Hogyan bátorítja?

Mindenekelőtt arra kérünk mindenkit, hogy regisztráljon a www.megafon.hu oldalon. Erre azért van szükség, hogy felvehessük egymással a kapcsolatot. Ezek után többféle lehetőség közül választhatnak a jelentkezők. Aki szeretne maga is véleményvezér lenni, videóblogger, vagy online újságíró, esetleg már a szakmában dolgozik, magyarul: érdekli a közélet, annak szakmai fejlődési lehetőséget tudunk nyújtani. Lesznek képzéseink, ahol megmutatjuk majd, hogyan lehet hatékonyan használni a közösségi médiát, mik a legújabb trendek. Hangsúlyozom, hogy mi nem akarjuk megmondani senkinek, hogy mi legyen a véleménye, tehát ez nem ideológiai képzés lesz, hanem szakmai.

Milyen egyéb lehetőségek vannak még?

Lehet beküldeni tartalmat is. Tehát ha valaki nem szeretne képzéseken részt venni, de már van egy oldala, vagy például látott valahol egy érdekes videót, amivel kapcsolatban azt érzi, hogy jó lenne, ha többekhez eljutna, akkor azt beküldheti nekünk. Ezeket a tartalmakat mi megosztjuk majd a saját felületeinken, hirdetjük, ismertséget szerzünk. Azt szeretnénk, ha egy olyan közösséggé tudnánk válni, amelynek a tartalmait nagyrészt a közösség tagjai szolgáltatnák, amelyeket mi elterjesztünk.

Miből fogják mindezt finanszírozni?

A Megafon egy alulról építkező történet, vagyis közösségi finanszírozásból képzeljük el a működésünket. Ehhez az kell, hogy legyenek támogatóink. A kezdéshez, tehát a honlap elkészítéséhez, a Facebook-hirdetésekhez szükség volt anyagi erőforrásra. Ezért megkerestem számos üzletembert, és kértem őket, hogy segítsenek az induláshoz szükséges kezdőtőke megteremtésében. De a továbbiakban szeretnénk, ha mikroadományokból jönne össze a működés költsége. Bárkinek a támogatását szívesen vesszük, aki egyetért a céljainkkal, és mindenkinek megőrizzük az anonimitását. Mi is érezzük, hogy nagy az érdeklődés, a tegnap délutáni indulás óta már több mint egymillió forint gyűlt össze. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy szeretne hozzánk csatlakozni, mert szakmailag is hozzá tud járulni a sikerünkhöz, akkor őt is nagyon szívesen várjuk! A pénz és a befektetett munka jó célra megy, mert annál demokratikusabbat én nem tudok elképzelni, hogy a vélemény- és szólásszabadságot támogatjuk.

Fiatalokat vagy idősebbeket várnak?

Mindenkit! A legfontosabb a konzervatív értékrend bemutatása. Meggyőződésem, hogy manapság az igazi lázadás nem a liberalizmus, hanem az, ha valaki konzervatív. Várjuk tehát a huszonéveseket is, akik lázadni szeretnének, és várjuk azokat a harmincasokat, negyveneseket, vagy akár idősebbeket, akik be tudják mutatni nekünk, hogy miért nagyszerű dolog az, ha valaki konzervatívként éli az életét. Én nagyon bízom abban is, hogy az ország minden szegletéből megkeresnek majd minket. Ha találnánk embereket falvakban, kisebb városokban, akik be szeretnék mutatni, hogy mit jelent a saját helyi közösségükben konzervatívnak lenni, akkor már megérte elindulni. Ahhoz a tézishez ragaszkodunk, hogy konzervatívnak lenni menő, és mi ezekkel az arcokkal szeretnénk közösséget építeni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK