Másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat zivatarok miatt három megyére. Egyes helyeken jégeső, viharos szél is jöhet.

Szombaton délutántól általában a Dunától keletre, illetve késő délutántól a nyugati határnál alakulhatnak ki zivatarok. Kiemelten az Északi-középhegységben, északkeleten, illetve kisebb számban a Tisza vonalának tágabb környezetében intenzívebb zivatarokra is számítani lehet felhőszakadással, jégesővel, illetve 60-80 kilométer per órás lokális széllökéssel - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az előrejelzés szerint egy-egy helyen heves zivatar is előfordulhat rövid idő alatt 30-40 milimétert meghaladó csapadékkal, nagy méretű jéggel és 80-90 kilométer per órás szélrohammal. Az esti óráktól a főként még a Tiszántúlon, Északi-középhegységben előforduló zivatarok fokozatosan lecsenghetnek.

Zivatarok, felhőszakadás és hőség

Zivatarok miattmásodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Szombaton sem ússzuk meg szárazonFotó: Csudai Sándor - Origo

Felhőszakadás miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre. 

Hőség miatt pedig elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben.