Bakondi György: A fokozódó migrációs nyomás miatt is szükséges a Nemzeti Konzultáció kitöltése

2020.06.29. 13:21

A fokozódó migrációs nyomás és a magyar alkotmányt érő uniós támadások miatt is szükséges, hogy minél többen küldjék vissza a kormánynak a nemzeti konzultációs kérdőíveket - jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bakondi György azt mondta, hogy a kérdőív 12. kérdését, amely a szigorú határvédelem fenntartására vonatkozik, az teszi aktuálissá, hogy az idén eddig 40 százalékkal több illegális határátlépési kísérlet történt a déli határon, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Bakondi György sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 29-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Hozzátette, a 13. pontban pedig arról kérdezik a magyar embereket, hogy Magyarország annak ellenére is kitartson-e a bevándorlást tiltó alkotmányos szabályok mellett, hogy Brüsszel támadja azokat.

Bakondi György elmondta, hogy a déli határszakaszon az idén eddig 13 189 illegális határátlépési kísérlet történt. Ugyanakkor 161 embercsempész ellen indult eljárás, ami több, mint a 2019-es év egészében. Hozzátette, hogy 150 ezer migráns tartózkodik Görögországban, és egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Törökországra és Olaszországra is.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kijelentette, hogy a fokozódó migrációs nyomás és a magyar alkotmányt érő uniós támadások miatt is szükséges, hogy minél többen küldjék vissza a kormánynak a nemzeti konzultációs kérdőíveket.Forrás: MTI/Soós Lajos

A főtanácsadó kifejtette, ez azt jelenti, hogy minden lazító intézkedés növelheti Magyarországon a biztonsági, egészségügyi kockázatokat, próbára téve a szociális ellátást és veszélyeztetve a munkahelyeket.

Hozzáfűzte, hogy ugyancsak aktuálissá teszi a magyar emberek megkérdezését az, hogy az Európai Unió Bírósága az európai joggal ellentétesnek nyilvánította a tranzitzónák magyar szabályozását. Kitért arra, hogy

az Európai Bizottság meg akarja támadni a magyar alaptörvény hetedik módosítását, amely szerint Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelem alapján élhet az országban. Közlése szerint az Európai Bizottság 2018-ban küldött felszólító levele szerint a rendelkezés ellentétes az európai joggal, az elmúlt évben pedig közölte a bizottság, hogy bírósághoz fordul.

Mindez különösen fontossá teszi, hogy kormány korábbi gyakorlatával összhangban kikérjék a magyar emberek véleményét - mondta Bakondi György, arra kérve mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet és juttassa vissza a kormányzatnak.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy a migránsok potenciális koronavírusfertőzés-veszélyt is jelentenek, illetve fokozhatják a járvány nyomán kialakult munkanélküliséget azzal, hogy a megmaradó munkahelyeket is elfoglalhatják.Forrás: MTI/Soós Lajos

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a migránsok potenciális koronavírusfertőzés-veszélyt is jelentenek. A főtanácsadó hozzáfűzte, hogy ezenfelül még inkább fokozhatják a járvány nyomán kialakult munkanélküliséget azzal, hogy a megmaradó munkahelyeket is elfoglalhatják.