Mekk Mesterekkel nehéz, a Lánchíd felújításához nem a pénz, hanem a szakértelem hiányzik - többek között erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben hétfőn. Szólt arról is, hogy a Jobbik frakcióvezetője "rendkívül faragatlan beszédmódban" teszi fel a kérdéseit, ezért azt javasolta neki, hogy próbáljon felnőni Bajcsy, Nagyatádi vagy Apponyi szintjére, akiknek a helyén ül. Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy szükséges az iskolaőrség, meg kell védeni a tanárokat.

"Az első kérdés, amit tisztáznunk kell, hogy van ott még valaki?" – kérdezett vissza Orbán Viktor Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől. A miniszterelnök szerint ezeknek a felszólalásoknak megvan a funkciója, jelen esetben az, hogy a Jobbik vezetője esküt tett Soros Györgynek. Orbán szerint Jakab "rendkívül faragatlan beszédmódban" teszi fel a kérdéseit, ezért azt javasolta neki, hogy próbáljon felnőni Bajcsy, Nagyatádi vagy Apponyi szintjére, akiknek a helyén ül. Jakab Péter ezután ismét minősíthetetlen hangnemben kezdett beszélni, erre Kövér László házelnök elvette tőle a szót.

Orbán Viktor: Mekk Mesterekkel nehéz

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) adott válaszában kiemelte, a turizmus fejlesztése céljából 20 ezer szálláshely létrehozására ad támogatást a kormány. A Lánchíd kapcsán elmondta, 180 milliárd forintos állampapír-állománya van a Fővárosi Önkormányzatnak. Viszonválaszában Orbán Viktor megismételte: 180 milliárd forintnyi állampapírvagyona van Budapestnek, ami bármikor mozgósítható. A kormány mindennek ellenére hatmilliárd forintot megszavazott a Lánchíd felújítására, ez továbbra is áll a főváros rendelkezésére – mondta a miniszterelnök, aki szerint Mekk Mesterekkel nehéz. A Lánchíd felújításához nem a pénz, hanem a szakértelem hiányzik.

Orbán Viktor: A Lánchíd felújításához nem a pénz, hanem a szakértelem hiányzik (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vidékbarát kormányzás

Orbán Viktor Keresztes László Lorántnak adott válaszában úgy fogalmazott, hogy Magyarországon tíz éve vidékbarát kormányzás zajlik, a magyar vidéket az LMP-nek nem kell megvédenie.Ma Magyarországon a vasúti közlekedésben járványügyi menetrend van, és amíg ez a helyzet fennáll, addig ez marad, és ha véget ért ez a helyzet, akkor minden döntést felülvizsgálunk – mondta a kormányfő, aki szerint inkorrekt titkosításról beszélni a Budapest-Belgrád vasútfejlesztéssel kapcsolatban, amit nemzetközi szerződés garantál. Budapestet Belgráddal összekötni geopolitikai kérdés, és ugyanígy geostratégiai jelentősége van Budapestet összekötni Kolozsvárral és Bukaresttel – mutatott rá a kormányfő.

Minden munkahely-támogatás normatív, akár Mészárosnak, akár Leisztingernek hívják a vállalatvezetőt – válaszolta Szabó Tímeának a miniszterelnök, aki súlyos dolognak nevezte, hogy összevissza beszél a képviselő a munkanélküliség kérdésében. Tudatlanságról tesz tanúbizonyságot az, aki szerint félmillió ember vesztette el munkáját a járvány alatt. Orbán Viktor elmondta: a járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, ma pedig 4 millió 370 ezer, tehát a különbség 130 ezer. Orbán Viktor megismételte: amennyi munkahelyet a járvány megszüntetett, annyit fognak teremteni.

Kovács Béla orosz kapcsolatai nem zavarták?

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt válaszolta, ha jól értem, arról van szó, hogy a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből. Ha lehetséges, akkor ezt megvizsgáljuk. Orbán Viktor szerint, amikor Varju László és csapata volt kormányon, akkor a kormányzás végén bruttó 261 ezer forint volt az átlagkereset, míg ma meghaladja a 400 ezer forintot.

Orbán Viktor Bencsik Jánosnak (független) adott válaszában arról beszélt, előzetesen azt a kérdést kapta: Hogyan tovább? A konkrét ügyben (a Magyar Művészeti Akadémiának van olyan tagja, aki a Ceaușescu-diktatúra alatt a titkosszolgálatnak dolgozott) viszont tájékozódni fog és megadja a választ – mondta a miniszterelnök. A miniszterelnök szólt arról is, hogy annak idején Kovács Béla orosz kapcsolatai nem zavarták az akkoriban jobbikos Bencsik Jánost.

Orbán Viktor: A gazdaságot nem lehet pártalapon építeni (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) adott válaszában azt mondta, hogy a Kisfaludy-programnak semmi köze nincsen a munkahelyvédelmi intézkedésekhez. A kettő nem ugyanaz, és mindkettő esetében teljesen más feltételeknek kell megfelelni - tette hozzá. Orbán Viktor viszonválaszában közölte, gazdaságfejlesztést végeznek, és az Önök emberei, a vörösbárók is kapnak támogatásokat. Nem az alapján hozok döntést, hogy kinek milyen színe van, mert a gazdaságot nem lehet pártalapon építeni. Aki értelmes fejlesztési programmal érkezik, az kap támogatást - mondta Orbán Viktor.

"Ez egy lehetetlen dolog"

Orbán Viktor Bősz Anettnek (DK) azt válaszolta, hogy Magyarországon a világ legmodernebb gyárai működnek, és ezeket a gyárakat azok a munkások működtetik, akik a mi iskolarendszerünkből kerülnek ki. Ezeket a gyárakat magyar menedzsment vezeti, és ők is a mi oktatási rendszerünkből kerültek ki.
Nem lehet fekete-fehéren nézni a magyar oktatási rendszert, és több megbecsülést kérek az oktatási rendszer kritikusaitól.

Orbán Viktor szerint a legrosszabb anyagi helyzetből érkezők integrálásával továbbra is küszködnek, és több helyen szükséges iskolaőrség, meg kell védenünk adott esetben a pedagógusainkat. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a felzárkózás két lehetőségből áll, először tanulni kell, majd pedig dolgozni. Csak így lehet kikerülni a nehéz helyzetből - tette hozzá. A tanulást és a munkát is támogatni kell. Lehetetlen dolog, hogy egy szülő bemegy az iskolába és fizikailag megfenyegeti a tanárt, és ott rendet kell tartani- tette hozzá.