Gyurcsány hiába kebelezi be a baloldali pártokat, Őszöd óta semmi sem változott

NÉMETH Szilárd; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. május 18. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnök-frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 18-án. Előtte Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A baloldal kivonta magát a védekezésből, míg most a nemzeti konzultációt támadják; amikor a konzultációt támadják, akkor pedig a magyar embereket támadják - mondta Hollik István napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. Ha Gyurcsány Ferenc komolyan gondolná a nemzet erősítését, akkor nem kampányolna azért, hogy Brüsszel szélesebb jogköröket kapjon az ország szuverenitásának a kárára - így reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására. Az Országgyűlésben szóba került még a hazugságoktól hemzsegő baloldali kamuvideó ügye is. 
Vágólapra másolva!

Véget ért a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend, Magyarország pedig sikeresebben védekezett, mint több nyugat-európai ország - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalásában. Szólt arról is, hogy a baloldal nem vett részt a védekezésében, sőt mindent megtettek a védekezésben részt vevők támadására.

Most a gazdasági védekezés időszaka következik - mondta a Fidesz képviselője. Selmeczi Gabriella arról is beszélt, hogy mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert a sikeres védekezés alapja a nemzeti összefogás.

"Amikor a nemzeti konzultációt támadják, akkor a magyar embereket támadják"

Csak nemzetállami keretekben lehet megoldani a koronavírus-járvány által okozott válságot - mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában. Az első hullámon túl vagyunk, de a kormánynak a lehető legszélesebb körben és kérdésekben ki kell kérnie az emberek véleményét.

- tette hozzá. A KDNP képviselője szerint a baloldal kivonta magát a védekezésből, míg most a nemzeti konzultációt támadják.

Hollik István: Amikor a konzultációt támadják, akkor a magyar embereket támadják Forrás: MTI/Kovács Attila

Mára pedig odáig jutott a baloldal, hogy arra biztatja az aktivistáikat, hogy a postaládákból lopják ki a konzultációs íveket - mondta Hollik István. A baloldal továbbra is szabotázsakciót valósít meg, hogy megszerezze a hatalmat - zárta szavait.

A kormány kiemelten fontosnak tartja az emberekkel való párbeszédet, ezért is 2010 óta nyolc nemzeti konzultáció volt - így reagált Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint

Hol volt akkor az Önök szociális érzékenysége?

A konzervatív és nemzeti politika meghatározását nem Önre bíznánk - így válaszolt Dömötör Csaba Gyurcsány Ferencnek (DK). A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint, ha Gyurcsány komolyan gondolná a nemzet erősítését, akkor nem kampányolna azért, hogy Brüsszel szélesebb jogköröket kapjon az ország szuverenitásának a kárára. Dömötör rámutatott arra, hogy össze lehet hasonlítani a gyurcsányi válságkezelést és a jelenlegit.

- tette fel a kérdést az államtitkár. Magyarország egy gyufaszálat sem tett keresztbe a válság veszteseiért - idézte fel Dömötör Ferge Zsuzsa, baloldali szociológus szavait a Gyurcsány-kormányról. A kabinetiroda államtitkára szólt arról is, hogy Gyurcsány hiába kebelezi be a baloldali pártokat, de Balatonőszöd óta semmi sem változott, mert Önöket csak a hatalom és a pénz érdekli.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kedden beadják a paksi erőműre vonatkozó létesítési kérvényt, ez közel 300 ezer oldalas dokumentum - így reagált Süli János, a paksi bővítésért felelős miniszter Keresztes László Loránt (LMP) felszólalására. Szólt arról is, hogy a munkagödörre és a főépületre vonatkozóan is lesz létesítési eljárás. Semmilyen nemzetközi gyakorlattól eltérő munkát nem végzünk - tette hozzá.

Előkerült a baloldali kamuvideó ügye is

Arról elfelejtett említést tenni, hogy előszeretettel hivatkozott Németh Athina álmentősre, akinek az elbeszélése alapján egy kamuvideó is készült, de arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen ezért az egész hazugságért – így reagált Rétvári Bence Szabó Tímea (Párbeszéd) felszólalására. Valótlanságokat állított a költségvetésről is, mert egyetlen számot sem mondott a felszólalása alatt – tette hozzá.

Szabó folyamatosan üvöltött Rétvári válasza alatt, ezért Kövér László házelnök figyelmeztette, hogy kitiltja az ülésről.

Ön mindig kerüli a tényeket és a valóságot, ahogyan a tények és a valóság a liberálisok legfőbb ellenfelei – mondta Rétvári. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára részletesen ismertette, hogy az egészségügy és az oktatás több tízmilliárd forinttal többet kap, mint 2020-ban.